tóth gabi
A görögdinnye nem csak szeletelve finom, akár a poharadba is kerülhet a nyári melegben. Próbáld ki ezt a krémes, frissítő, jéghideg turmixot, nem bánod meg! Máris mutatjuk a receptet!
A görögdinnye nem véletlenül a forró nyári napok kedvenc gyümölcse. Óriási a víztartalma, így elűzi a szomjúságot – és sokszor az éhséget is, miközben a kalóriatartalma alacsony marad. Épp ezért a nyári diéta egyik alapvető hozzávalója lehet. Különösen ezért, mert édes ízével akár a cukros édességeket is képes lehet helyettesíteni.
Magas káliumtartalmánál és víztartalmánál fogva segíti a veseműködést, és ezzel együtt a szervezet méregtelenítő folyamatait is. Kálium- és magnéziumtartalma csökkentheti a vérnyomást. Likopin-tartalma akár egyes daganatos betegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat, míg a benne levő arginin nevű vegyület a libidónak tesz jót, különösen a férfiak esetében. Egy erőteljes antioxidáns vegyületnek, a béta-kriptoxantinnak köszönhetően pedig az ízületekre is jó hatással van ez a finom gyümölcs.
A görögdinnyét általában magában, jól behűtve és felszeletelve fogyasztjuk, pedig számos kreatív étel alapanyaga lehet. Belekerülhet bólékba vagy alkoholos és alkoholmentes gyümölcssalátákba – ezeket akár a görögdinnye kivájt héjában is tálalhatjuk. Párosíthatjuk sárgadinnyével, vaníliafagylalttal, de akár feta sajttal is. És persze sokféle finom turmixnak is az alapanyaga lehet. Máris mutatunk egy különleges receptet.
Hozzávalók:
Így készítsd el: