Létrehozva: 2016.01.07.

Felejtsd el a hizlaló burgonyát! Egyél inkább ebből!

A csicsóka szó hallatán sokan csak fanyalognak, fõleg, amikor kezükbe veszik a piacon a göcsörtös kis gumót. Pedig ez a zöldség valóságos csoda! Remek diétás alapanyag, sõt cukorbetegek számára egy gyógyszer. A legjobb, ha azonnal veszel belõle néhány kilóval.

Ma már szinte hihetetlen, hogy volt idő, amikor csak a disznóknak adták a csicsókát, mert emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották.

Ezt a különleges zöldséget napjainkban már az igazi ínyenceknek a legfinomabb, halak és libamájpástétomok mellé szolgálják fel. De hogy futott be a csicsóka ilyen óriási karriert? Természetesen nem véletlenül. Hiszen íze sokkal finomabb a burgonyánál, ráadásul egészségesebb is.

Mitől lett nagyágyú?

Dietetikusok évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a csicsókában lévő szénhidrát inulin formájú, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, vagyis sokkal kevésbé hizlal. Édes íze mégis eltelít, gyorsan csökkenti az éhségérzetet. A cukorbetegeknél azért fantasztikus szénhidrát-energiaforrás, mert akkor sem emeli a vércukorszintet, ha rendszeresen esznek belőle. Mindez úgy lehetséges, hogy a benne levő inulin emésztéséhez nincs szükség inzulinra. Sőt, a legújabb kutatások szerint az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.

Ez hihetetlen! Az immunrendszert is erősíti?

A csicsókát egyébként nem csak cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlják, hisz számtalan más jó tulajdonsággal is rendelkezik. Képes például a bélben lévő probiotikumokat táplálni, ezáltal erősíti az immunrendszert is. Sőt, az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.

Így készítsd el:

A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsd meg, vagy szükség szerint hámozd. Rövid ideig héjában is főzheted, sütheted, így gyorsabban pucolható. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen a legegészségesebb, így jut belőle szervezetedbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag.

A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatod főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Íme, a vörösboros marhapörkölt, a tökéletes hétvégi ebéd

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk