RETRO RÁDIÓ

Ez a nyár kedvence, elképesztő sokszínű a lecsó

Létrehozva2020. 07. 22. 20:06

Paprika, paradicsom és hagyma a lecsó hagyományos egytálétel alapja, de mi lenne, ha egy kicsit megbolondítanánk? Próbáljuk ki ezeket az izgalmas recepteket!

A legtöbben azért imádjuk a lecsót, mert fantasztikusan finom, de azért nem árt hozzátenni, hogy talán ez az egyik legegészségesebb magyar étel is. Ha még tovább szeretnénk fokozni az ízeket, bolondítsuk cukkinivel, rizzsel, kolbásszal, sajttal a lecsót! Így lesz egy kis franciás hangulata ennek a finom egytálételnek, ám ez egyáltalán nem válik hátrányára, sőt!

Hungarian Lecho

Cukkinis lecsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg lecsópaprika
  • 70 dkg paradicsom
  • 50 dkg cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 20 dkg kolbász vagy virsli (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A zöldségeket mossuk meg, és szeleteljük fel. A hagymát pirítsuk le olajon, ha kicsit dúsabban szeretjük, szalonnát is tehetünk a hagyma mellé. Forgassuk össze a pirospaprikával a hagymát, majd mehet rá a paradicsom, 2-3 perc után pedig a felvágott lecsópaprika és a cukkini. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A kolbászt is ekkor tegyük bele. Víz nem szükséges hozzá, mert a zöldségek elegendő levet eresztenek.

    Rizses-kolbászos lecsóval töltött paprika

    Hozzávalók:

  • 3 db paradicsom
  • 5 db paprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 15 dkg paraszt kolbász
  • 5 dkg szalonna füstölt szalonna
  • 5 dkg rizs
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • só bors
  • 3 db színes kaliforniai paprika
  • Így készül:

    A hagyományos módon lecsót készítünk az alapanyagokból. A finomra vágott hagymát lepirítjuk a szalonnazsíron, megszórjuk fűszerpaprikával, belekeverjük a felaprított paradicsomot, majd ha összerottyant, a karikára vágott paprikát és a kolbászt is. Az alapot sózzuk, borsozzuk és 1-2 perc múlva hozzáadjuk a rizst, így az menetközben felszívja a keletkező nedvességet. Míg a lecsó készül, vágjuk félbe a kaliforniai paprikákat, a magvakat távolítsuk el. A tepsibe sorakoztatott paprikákba beletöltjük a lecsós rizst, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket és előre melegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. A tepsi alját érdemes olajjal megkenni és tehetünk bele fél pohár vizet is! Ez a változat szinte igényli a csípős ízt, ne sajnáljuk belőle az erős paprikát!

    Lecsós palacsinta torony

    Hozzávalók:

    A palacsintához: 2,5 dl tej, 3 tojás, 10 dkg liszt, só, olaj a sütéshez.

    A lecsóhoz: 1 fej vöröshagyma, 3 db paprika, 1 db piros húsú kaliforniai paprika, 2 paradicsom, friss bazsalikom, olaj, só, őrölt bors és 15 dkg reszelt sajt.

    Így készül:

    A megszokott módon, de cukor nélkül kisütünk 6-8 db palacsintát, és összeütjük a lecsót – fontos, hogy ne főzzük szét! A palacsintákat rétegesen megrakjuk a lecsóval, mindegyik szintre 1-2 bazsalikomlevelet és kevés reszelt sajtot is teszünk. Figyeljünk, hogy legfelülre maradjon a sajtból. A megrakott tornyot 5-6 percre 220 fokos sütőbe toljuk, így ráolvad a sajt, de a tészta nem szárad ki.

     

    Tojással vagy tojás nélkül Sokan azt gondolják, hogy mindegy, milyen formában megy bele a tojás, de nem! Ahány ház, annyi szokás, akinek a nagymamája belekavarta a felvert tojást, az sosem fogja elfogadni a bevert tojással készült lecsót, pedig aki egyszer a közel keleti verzióban, a shakshukában megpróbálta így, nagyon bele fog szeretni. Sőt, van, aki állítja, hogy a lecsót a tojás csak elrontja, nem is kell bele. Megint mások úgy szeretik, ha külön elkészül a tojásrántottának, és utólag van a zöldséggel összekeverve.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.