kulcsár edina
Paprika, paradicsom és hagyma a lecsó hagyományos egytálétel alapja, de mi lenne, ha egy kicsit megbolondítanánk? Próbáljuk ki ezeket az izgalmas recepteket!
A legtöbben azért imádjuk a lecsót, mert fantasztikusan finom, de azért nem árt hozzátenni, hogy talán ez az egyik legegészségesebb magyar étel is. Ha még tovább szeretnénk fokozni az ízeket, bolondítsuk cukkinivel, rizzsel, kolbásszal, sajttal a lecsót! Így lesz egy kis franciás hangulata ennek a finom egytálételnek, ám ez egyáltalán nem válik hátrányára, sőt!
Cukkinis lecsó
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket mossuk meg, és szeleteljük fel. A hagymát pirítsuk le olajon, ha kicsit dúsabban szeretjük, szalonnát is tehetünk a hagyma mellé. Forgassuk össze a pirospaprikával a hagymát, majd mehet rá a paradicsom, 2-3 perc után pedig a felvágott lecsópaprika és a cukkini. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A kolbászt is ekkor tegyük bele. Víz nem szükséges hozzá, mert a zöldségek elegendő levet eresztenek.
Rizses-kolbászos lecsóval töltött paprika
Hozzávalók:
Így készül:
A hagyományos módon lecsót készítünk az alapanyagokból. A finomra vágott hagymát lepirítjuk a szalonnazsíron, megszórjuk fűszerpaprikával, belekeverjük a felaprított paradicsomot, majd ha összerottyant, a karikára vágott paprikát és a kolbászt is. Az alapot sózzuk, borsozzuk és 1-2 perc múlva hozzáadjuk a rizst, így az menetközben felszívja a keletkező nedvességet. Míg a lecsó készül, vágjuk félbe a kaliforniai paprikákat, a magvakat távolítsuk el. A tepsibe sorakoztatott paprikákba beletöltjük a lecsós rizst, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket és előre melegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. A tepsi alját érdemes olajjal megkenni és tehetünk bele fél pohár vizet is! Ez a változat szinte igényli a csípős ízt, ne sajnáljuk belőle az erős paprikát!
Lecsós palacsinta torony
Hozzávalók:
A palacsintához: 2,5 dl tej, 3 tojás, 10 dkg liszt, só, olaj a sütéshez.
A lecsóhoz: 1 fej vöröshagyma, 3 db paprika, 1 db piros húsú kaliforniai paprika, 2 paradicsom, friss bazsalikom, olaj, só, őrölt bors és 15 dkg reszelt sajt.
Így készül:
A megszokott módon, de cukor nélkül kisütünk 6-8 db palacsintát, és összeütjük a lecsót – fontos, hogy ne főzzük szét! A palacsintákat rétegesen megrakjuk a lecsóval, mindegyik szintre 1-2 bazsalikomlevelet és kevés reszelt sajtot is teszünk. Figyeljünk, hogy legfelülre maradjon a sajtból. A megrakott tornyot 5-6 percre 220 fokos sütőbe toljuk, így ráolvad a sajt, de a tészta nem szárad ki.
Tojással vagy tojás nélkül Sokan azt gondolják, hogy mindegy, milyen formában megy bele a tojás, de nem! Ahány ház, annyi szokás, akinek a nagymamája belekavarta a felvert tojást, az sosem fogja elfogadni a bevert tojással készült lecsót, pedig aki egyszer a közel keleti verzióban, a shakshukában megpróbálta így, nagyon bele fog szeretni. Sőt, van, aki állítja, hogy a lecsót a tojás csak elrontja, nem is kell bele. Megint mások úgy szeretik, ha külön elkészül a tojásrántottának, és utólag van a zöldséggel összekeverve.