tóth gabi
A ropogós szalonna minden ételt egy fokkal finomabbá tesz. De vajon hogyan lehet igazán ropogósra sütni? Megmutatjuk a legjobb szakácsok trükkjeit.
Ha forró serpenyőbe teszed a szalonnát, már azelőtt elkezd barnulni, hogy a zsír igazán kifolyhatna belőle. Vagyis vagy megvárod, amíg kisül a zsír, és kívül megég a szalonnád, vagy nem ég meg, de nem sül igazán ropogósra. Kezdd a sütést hideg serpenyőben, és csak alacsony, vagy legfeljebb közepes lángon folytasd, így a zsírnak van ideje távozni. Amikor a szeletek elkezdenek felpöndörödni, akkor fordítsd át őket a másik oldalukra. Az öntöttvas serpenyő a legjobb erre, ebben hamarabb megsül a szalonna, mint a teflonban. Ha még ropogósabbat szeretnél, egy pici vizet is adhatsz hozzá, miután elpárolgott, a szalonnaszeletek ropogósra sülnek. A megsült szalonnaszeleteket tedd konyhai papírtörlőre, vagy szalvétára, hogy leitasd róluk a felesleges zsírt.
Állíts a fóliával bélelt tepsibe egy rácsot, és erre fektesd a szalonnaszeleteket. 200-230 Celsius-fokon körülbelül 15-20 perc alatt sülnek ropogósra, a zsír pedig egyszerűen lecsöpög a fóliára. A kész szeleteket szedd ki konyhai papírtörlőre. Ezzel a módszerrel nagyobb mennyiségű szalonnát is süthetsz egyszerre.
Amikor nagyon gyorsan van szükséged sült szalonnára, a mikrót is használhatod, azt azonban el kell árulnunk, hogy nem így kapod a legjobb eredményt, így ez tényleg egy gyors, vészhelyzet esetén alkalmazható megoldás. Bélelj ki jó vastagon (legalább 4 rétegben) egy mikrózható edényt konyhai papírtörlővel, tedd rá a szalonnaszeleteket, és fedd le még két réteg papírtörlővel. Mikrózd magas fokozaton szeletenként egy percig, majd ellenőrizd, és ha szükséges, tedd vissza még fél-egy percre. Ha kivetted, tedd át egy tányérra, hogy ne tapadjon hozzá a papírtörlőhöz.