FAZÉK

4 szem krumpliból készül az isteni vacsora, éljen a tócsni

Mindenki megnyalja utána a tíz ujját, és még csak nem is sejtik, hogy mennyire egyszerű, no meg olcsó elkészíteni. Nem csupán finom, de hihetetlenül laktató is!
  • Szerző:

Össze se lehet számolni, hányféleképpen nevezik ezt a reszelt burgonyából készült csodavacsorát: tócsni, lapcsánka, burgonyaropogós – és ez csak néhány az ismertebbek közül. Szinte alig kell hozzá valami, ha van otthon krumplid, máris nyert ügyed van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 4 szem krumpli
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • 1 tojás
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:

  • Reszeld le nyersen a krumplit; nagy lyukú reszelővel darabosabb lesz, és alaposan megpirulnak a krumpliszálak sütés közben. Ha kisebbre reszeled, pépesebb lesz, így a végeredmény is lágyabb, lángos-szerűbb lesz.
  • Add hozzá a tojást (ez akár el is maradhat, de egységesebb lesz tőle a tészta).
  • Adj hozzá annyi lisztet, hogy gyúrható, formálható legyen a massza.
  • Kanállal szaggasd bő, forró olajba. Ne formázd túl vastagra őket, hogy alaposan át tudjanak sülni.

Ha már elsajátítottad az alapreceptet, akkor jöhet a csavar: ezt a tésztát a végtelenségig variálhatod. Például tehetsz a krumpli mellé nyers, reszelt cukkinit vagy céklát is. Vagy megbolondíthatod egy kis reszelt hagymával és fokhagymával. Ha hozzáadsz egy kevés őrölt pirospaprikát, aranysárgára sül. Nem muszáj serpenyőben sütni, teheted sütőpírral bélelt tepsiben a sütőbe is, vagy akár muffinformában is kisütheted.

Akárcsak a tésztát, a tálalást is variálhatod. A tócsni főételként is megállja a helyét, de senki nem fogja zokon venni, ha sült húsok mellé tálalod. Megbolondíthatod tejföllel is, amit ízesíthetsz snidlinggel, vagy egy teáskanál darált nyers csípős paprikával, és szórhatsz egy kis reszelt sajtot is a tetejére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?