tóth gabi
Tudtad, hogy ez az egyszerű növény a legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, mégis aránylag keveset eszünk belőle? Pedig számtalan különböző fenséges káposzta létezik, ami változatosabbá teheti télen a diétát.
Káposzta körkép
Hoppá ez érdekes!
A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.
5 érv, amiért érdemes megkóstolni
- A káposztafélékben rengeteg a vitamin, amely erősíti télen az immunrendszert
- Rákellenesek, különösen gyomor, bélrendszer és légúti daganatok megelőzésre használható
- Magas a rosttartalmuk, amely serkeni az emésztést, miközben tisztítja a bélrendszert. Remekül segítik a méregtelenítést is
- A káposztákban található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatással van kívül-belül a szervezetünkre
- Nagyon kevés a kalóriatartalmuk, így jól beleillenek a fogyókúrás étrendekbe
Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum
A népi gyógyászatban a friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.
Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet.
Kelkáposzta: a szépségtapasz
Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.
Így edd: ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe.
Vöröskáposzta: diéta démon
Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. Magas B és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.
Így edd: nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé.
Kelbimbó: méregtelenítő bajnok
Ez a vitaminokban és ásványokban gazdag növény nem érzékeny a hidegre, így télen is frissen fogyaszthatod. Emésztésserkentő, a bélrendszerbe kerülve rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.
Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni – remek rakott egytálételekhez. Nem szabad túlfőzni!
Kínai kel: a kelet varázsa
A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják. Magas a C-vitamin és aminósav tartalma sem elhanyagolható.
Így edd: ideális ázsiai ételek készítéshez. De felhasználhatod receptekben kelkáposzta helyett is.
Tipp: a kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), amely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.