Létrehozva: 2022.08.02.
Módosítva: 2022.08.02.

Ne dobd ki a dinnye héját! Fantasztikus, mire használhatod

A legtöbb háztartásban rengeteg dinnye fogy a nagy hőségben, de sajnos a héja a kukában landol. Pedig kár érte, hiszen igazi különleges csemege készülhet belőle.

Nincs is jobb, mint egy hűsítő görögdinnye a nagy hőségben; ám a héja mindig problémát okoz, hiszen ragacsos, sok helyet foglal, nem fér a szemetesbe, és legtöbbször csöpög is. Pedig nem kéne kidobni, hisz igazi kincs! Ráadásul kárcsak a dinnye, a héj is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – emellett pedig különleges és pikáns dinnyehéj savanyúságot készíthetsz belőle. Érdemes tehát megtartani, és feldolgozni a héjat; mutatjuk a receptet!

Watermelon,Rind,Pickled,In,Tart,Vinegar,With,Peppercorns,And,Dill.
Fotó: Shutterstock


 

Dinnyehéj savanyúság

Hozzávalók:

  • 1 görögdinnye héja
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 evőkanál só
  • 1 liter víz
Pickled,Watermelon,Rind.,Marinated,Watermelon.,Recipes,From,Watermelon.,Concept,Of
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Hasonlóan készül, mint a kovászos uborka, csak itt nem kenyér indítja be az erjedést. Első lépésként dolgozd fel a dinnyehéjat: hámozd le róla a sötétzöld héjat, majd vágd fel úgy, hogy könnyű legyen majd darabolni. 
  • Vágd a héjdarabokat kisebb kockákra, majd tedd a sterilizált befőttes üvegekbe. Tedd hozzá a fűszereket és a fokhagymát is. 
  • A vizet és a sót forrald fel, és forrás után, még melegen öntsd az üvegekbe úgy, hogy ellepje a dinnyehéjat. Zárd le légmentesen az üvegeket, majd tíz percre tedd őket nedves dunsztba. Ha kihűlt, mehet a kamrapolcra.
  • Az íze és az állaga olyan, mint az uborkáé, de a látvány mindenképpen különleges. Egy csipet kaporral is megbolondíthatod, de utólag, tálaláskor is adhatsz hozzá.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek