Ne dobd ki a dinnye héját! Fantasztikus, mire használhatod
A legtöbb háztartásban rengeteg dinnye fogy a nagy hőségben, de sajnos a héja a kukában landol. Pedig kár érte, hiszen igazi különleges csemege készülhet belőle.
Nincs is jobb, mint egy hűsítő görögdinnye a nagy hőségben; ám a héja mindig problémát okoz, hiszen ragacsos, sok helyet foglal, nem fér a szemetesbe, és legtöbbször csöpög is. Pedig nem kéne kidobni, hisz igazi kincs! Ráadásul kárcsak a dinnye, a héj is rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – emellett pedig különleges és pikáns dinnyehéj savanyúságot készíthetsz belőle. Érdemes tehát megtartani, és feldolgozni a héjat; mutatjuk a receptet!
Dinnyehéj savanyúság
Hozzávalók:
1 görögdinnye héja
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál koriandermag
1 evőkanál só
1 liter víz
Elkészítés:
Hasonlóan készül, mint a kovászos uborka, csak itt nem kenyér indítja be az erjedést. Első lépésként dolgozd fel a dinnyehéjat: hámozd le róla a sötétzöld héjat, majd vágd fel úgy, hogy könnyű legyen majd darabolni.
Vágd a héjdarabokat kisebb kockákra, majd tedd a sterilizált befőttes üvegekbe. Tedd hozzá a fűszereket és a fokhagymát is.
A vizet és a sót forrald fel, és forrás után, még melegen öntsd az üvegekbe úgy, hogy ellepje a dinnyehéjat. Zárd le légmentesen az üvegeket, majd tíz percre tedd őket nedves dunsztba. Ha kihűlt, mehet a kamrapolcra.
Az íze és az állaga olyan, mint az uborkáé, de a látvány mindenképpen különleges. Egy csipet kaporral is megbolondíthatod, de utólag, tálaláskor is adhatsz hozzá.