ÉLETMÓDI

Szerző B. Virág

4 hónapja

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

A nyári perzselő forróságban még rendszeres öntözés mellett is megbarnulhat a fű a kertben. Ilyenkor azonban nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ha elkezdjük intenzíven locsolni…

Szerző B. Virág

A kiégett fű minden kerttulajdonos rémálma. Ráadásul a sárgára aszalódott, kiszáradt gyep általában elég nagy felületen rontja az összképet. Mivel a pázsit nagyon is fontos része a kertünknek, így megérdemel némi többletgondoskodást. A nyári csapadékhiányos-aszályos időszakban pedig különösen oda kell figyelni a megfelelő gondozásra.

Fotó: Shutterstock

Nem kell megijedni!

Ha az aszály miatt kiégett a fű, nem érdemes a vizet arra pazarolni, hogy nedvesen tartsuk ezeket a barna részeket. A fű ugyanis meglepően szívós növény, érdemes türelmesen kivárni, míg érkeznek az esős napok. Az esetek többségében utólagosan magához tér, és újra kizöldül a kipusztultnak hitt fűfelület. 

Dead,Grass,Top,View,Of,The,Nature,Background.,Texture,Of
Fotó: Shutterstock

3+1 tipp az aszályban is ápolt gyephez

  1. A magasabbra nyírt gyep csapdába ejti a harmatot és elnyomja a gyomokat. Állítsuk a fűnyíró kését magasabbra, így lassabban párolog el a nedvesség a levágott fűszálakból. Finom gyepek esetében ez 4 cm, általános gyepnél 5 cm, a sok terhelésnek kitett gyepnél akár 6-7 cm is lehet.
  2. A nyírás után hagyjuk a nyesedéket a pázsiton így többlet nedvességről gondoskodik a száraz időszakban is.
  3. A permetező öntözés mellé kéthetente iktassunk be alapos áztató öntözést is. A felszíni permetező öntözéssel csak arra sarkaljuk a fű gyökereit, hogy a magasabban fekvő talajréteg felé növekedjenek, ám ott a hőségben kiszáradnak, megsemmisülnek.

+1. Ha nincs módunk vezetékes vízből rendszeres öntözésre, gyűjtsük az esővizet egész évben. Így meg tudjuk oldani a locsolást.

Próba – szerencse!

A következő szezonra próbaképpen vessünk be egy kisebb területet szárazságtűrő fűmaggal. A tapasztalatok fényében gondolkodjunk el azon, hogy érdemes-e váltani.

Mikor öntözzük?

Nyáron leghatékonyabban a reggeli órákban tud hasznosulni a kilocsolt víz. Ilyenkor a legideálisabb a hőmérséklet. A párolgás ilyenkor még kevésbé intenzív, a víznek van ideje a mélyebb talajrétegekbe is eljutni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy semmilyen napszakban nem ajánlott nagy nyomással öntözni. Sokkal célszerűbb a természetes esőt imitáló permetező locsolás.

Mennyit öntözzünk?

Olyan helyeken, amit nem ér közvetlen napsütés – kerítés fedésében, lombok alatt – a pázsit nem igényel annyi vizet, mint a folyamatosan napon lévő rész.  Az árnyékos részeket könnyű túlöntözni és azok így könnyebben begombásodhatnak. Vegyük mindig figyelembe a környezetet is!

Szerző B. Virág

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!