1 éve

Gyűjteni vagy nem gyűjteni? Hasznos-e az esővíz a kertben?

Az esővíz gyűjtése olcsó, környezetbarát, és ez a víz sokak szerint sokoldalúan használható a kertben. Vajon tényleg érdemes gyűjteni?

Szerző Horváth Gabi

Ha tenni akarsz a környezetedért, akkor nincs is egyszerűbb dolog, mint az esővíz gyűjtése. Elég kitenni egy esővízgyűjtő hordót az ereszcsatorna alá. Egy kiadós esőzés alatt akár meg is telhet ez a méretes edény, és máris használhatod az ingyen vizet. Arra az egy dologra azonban figyelj, hogy egy-egy nagyobb esőzés után hamar használd fel a hordóban levő vizet. Ha ugyanis sokáig áll a víz, hamar megjelennek benne a szúnyoglárvák. De vajon mi mindenre jó az esővíz?

A növények szeretik az esővizes öntözést!
Fotó: Pixabay.com

A növényeknek a legjobb az esővíz

A növények kifejezetten kedvelik az esővizet, hiszen ez a természetes táplálékuk. Az esővíz legjobb és szinte magától értetődő hasznosítás módja tehát nem más, mint az öntözés. A dísznövényeid nagyon hálásak lesznek érte, ha nem vezetékes vízzel, hanem esővízzel öntözöd meg őket. Ráadásul a pénztárcád is örülni fog, hiszen a vezetékes víz drága, miközben az esővíz ingyen van. A környezetnek is jobbat teszel, ha nem a tisztított víz véges készleteit használod öntözésre, hanem a természetből jövő vízzel öntözöd meg a kertet.

Takaríts esővízzel!

Az esővíz minden olyasmire jó lehet, ahol nincs szükséged ivóvíz minőségű vízre. Leöntheted vele a vécét, vagy felmoshatod vele a teraszt. A kerti bútorok lemosására, autómosásra és a biciklik letisztítására is kiválóan alkalmas. Ha igazán tenni akarsz a környezet védelméért, lehetőleg a tisztítószereid is legyenek környezetbarátak, vagy próbáld ki az ecetes-szódabikarbónás háztartási praktikákat. Nem fogsz csalódni!

Nem mindegy, mennyire szennyezett levegőjű helyen laksz
Fotó: Pixabay.com

Esővízzel mosni?

Sokan állítják, hogy az esővíz mosásra is beválik. Ez annyiban mindenképpen igaz, hogy a vezetékes víz sok helyen kemény. A kemény vízhez pedig több mosószer kell, és akár a mosógépet is vízkövessé teheti. Az esővízben nincsenek a vízkeménységet fokozó vegyületek, a legtöbb helyen lágy ez a természetes víz. A légszennyezettség mégis kérdésessé teszi a dolgot. Ha tiszta levegőjű helyen, forgalommentes, kis faluban laksz, érdemes kipróbálni. A nagyvárosban viszont a szennyezett levegőből olyasmit is lehozhat az esővíz, amit nem szeretnél. Épp ezért szennyezett levegőjű helyen inkább ne moss vele, és a konyhakertet se esővízzel locsold. A dísznövényeknek és a pázsitnak azonban a jó az esővíz, és a terasz felmosására is kipróbálhatod.+

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!