OTTHONKA

Így tedd rendbe tavasszal a szobanövényeidet!

Felfrissülnek és új erőre kapnak, ha ezt megteszed értük
 • Szerző:

Szobanövényeid tápanyag ellátása és fejlődése teljes mértékben tőled függ. Az ültetőközeg, amiben a szobanövény van, hamar elveszítheti a tápanyagtartalmát, ezért fontos időről-időre az átültetés. Ennek a legideálisabb időpontja tavasszal van, mert ilyenkor kezdenek el ébredezni a növények, a gyökerek kezdenek aktívabbak lenni és új hajtások jelenhetnek meg rajtuk. Ehhez a megújuláshoz azonban energiára van szükségük, erről pedig csak te tudsz gondoskodni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

szobanövény átültetés

Fotó: Profimedia

A szobanövények tavaszi ápolása

 1. Átültetés

 • A szobanövényt óvatosan emeld ki a cserépből és ellenőrizd a gyökérzetét. Ha úgy látod, hogy a gyökérzetnek több helyre van szüksége, érdemes egy kicsivel nagyobb cserépbe átültetned. Ha csak nem speciális növényed van, mint pl. orchidea, kaktusz, citrusféle, akkor a kertészeti árudákban található általános virágföld is megfelel erre a célra. Az elszáradt vagy nem egészséges gyökérrészeket nyugodtan vágd le ollóval, óvatosan ütögesd le róla a földet és az ujjaid segítségével lazítsd át a gyökérzetet.

 • Ha van több egészséges tő is, akkor akár ketté is szedheted a növényedet. Ebben az esetben viszont két kisebb cserépbe történjen az átültetés. Ez a tőosztás csak évelő növények esetében lehetséges.

 • A cserép aljába érdemes törött cserepet, kavicsréteget vagy agyaggranulátumot raknod, hogy a túl sok vizet elvezesse és egy részét felszívja, így a virágföldet is hosszabb ideig nedvesen tudja tartani. Az ültetés mélysége legyen azonos a régivel, utána bőségesen locsold meg a növényt és pár napig helyezd félárnyékba.

 1. Fejtrágyázás

 • Ha nem szeretnéd, hogy a növényed tovább nőjön, vagy elérte a végleges nagyságát, akkor nem feltétlenül szükséges átültetned. Elégséges, ha fejtrágyázással felfrissíted a talaj felső rétegét kb. 2-3 centiméteres mélységben.

 • Döntsd meg a virágcserepet, és óvatosan, hogy a növényt és gyökérzetét nehogy megsértsd, kapard le a régi föld felső rétegét. Lehetőség szerint az ujjaidat használd, semmilyen éles szerszámot ne alkalmazz erre a célra.

 • Miután ezzel megvagy, szórj friss virágföldet a meglévő ültetőközegre ugyanakkora rétegben, mint amennyit eltávolítottál. Emellett érdemes tápoldatoznod is a növény földjét, hogy az elhasznált tápanyagokat még jobban pótolni tudd.

Kávézacc 02

Fotó: Pixabay.com

 1. Portalanítás

 • Általában nem szentelnek a portalanításnak különösebb figyelmet, pedig amellett, hogy nem szép látvány, a növények életfolyamatai is korlátozódnak. A levelek lemosása a növények egészségét szolgálja.

 • Óvatos zuhanyzással vagy szivaccsal áttörölgetve is végezheted, a felesleges por mellett a mézharmatot, a korompenészt vagy élősködőket is el tudod így távolítani. A sérült vagy beteg leveleket minden esetben távolítsd el a növényről, alkalom adtán pedig, egy kis csendes esőre is kihelyezheted a növényeidet, ha van rá lehetőséged. Felfrissülnek és kivirulnak tőle, arra azonban figyelj, hogy ne legyen túl hideg odakint.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?