OTTHONKA

Így szaporítsunk orchideát otthon fillérekből

Orchideád szárán új sarj növekedett? Légy nagyon elégedett, mert ez azt jelenti, hogy gondos gazdája vagy! Metszd le, és hozz létre belőle új növénykét. Most, tavasszal a legkedvezőbb ehhez az idő. Eláruljuk, mik a legfontosabb szempontok a szaporításnál.

Mikor bizonyul valaki gondos nevelőszülőnek? Akkor, ha a kényes kis orchidea minden igényét kielégíti: tökéletes fényt, hőmérsékletet, páratartalmat, vizet, tápanyagot, levegőztetést biztosít számára.

Hogy hálálja meg a növény? Rengeteg virággal, no meg új hajtásokkal, amiket keikinek nevezünk.

A hajtásokat elültetve új növénykéhez juthatunk.

Van, aki egy anyatőből rögtön három bébit is világra segít.

Két helyen fejlődhet a sarj: az orchidea szárán vagy a tövén.

VIRÁGSZÁRON HOZOTT SARJ

A tavaszi időszak a legmegfelelőbb a száron hozott keiki elültetéséhez.

Életképesség: Akkor életképes a sarj, ha elegendő levél és gyökér fejlődött rajta. Ez 3-5 egészséges levélkét és 5-7 centiméteres léggyökeret jelent. Az is látszódjon, hogy növekszik, fejlődik. Ebben az esetben lesz igazán felkészült az önálló életre a sarj.

 

Olló: Nagyon éles kést vagy ollót készíts elő, de legjobb a kertészetben kapható, speciális olló. Tartsd nyílt lángba, fertőtlenítsd le. A nagyon éles szerszám a vágáskor kevesebb roncsolást végez. A tökéletes tisztasággal pedig a fertőzést előzheted meg.

 

Leválasztás: Úgy metszd le a sarjat, hogy mindkét oldalán maradjon rajta 2-2 cm a szárból. Ezt a kis plusz darabkát a növény rögzítésére is felhasználhatod majd. A vágási felületet faszénporral kezeld le: szórd rá, majd finoman tapogasd bele a sebbe.

Cserép: ne legyen túl nagy, elég, ha kényelmesen elfér benne. Ideális az átlátszó cserép, mert szemmel tudod tartani a gyökerek állapotát. A gombásodás a legnagyobb veszedelem, ami érheti. A lepkeorchidea cserepét lukaszd ki, hogy minél több levegőhöz jusson.

 

A cserép aljába: agyaggranulátumot, szálanként válogatott, föld nélküli mohát vagy kevés faszénnel kevert fenyőkérget szórj. A kertészetekben kapható, kész orchideaföld csak a talajlakó orchideáknak való. A lepkeorchidea egy légtornász, elpusztul a sűrű, levegőtlen, tőzeges közegben.

Behelyezés: A növényke gyökereit szépen elrendezve helyezd a cserépbe. Szórj közé és köré még mohát, kérget. A cserép alját ütögetve tömörítsd. Az ültető közeg a legfölső gyökér és a legalsó levél közötti szintig érjen.

 

Rögzítés: Fontos, hogy az újszülött biztonságban érezze magát. Ahogy az emberi csemetét pólyába tekerték nagyszüleink, úgy a pelyhes kis orchideának támasztékhoz rögzítve nyújtunk biztonságot. Csipesszel, szalaggal vagy egy huzaldarabbal kötözd a fapálcához. Az a jó, ha egyáltalán nem mozdul meg a cserépben.

Locsolás: 2 hétig ne locsold. Ez a gyökérképződést serkenti, mely által egészségesebb, erősebb lesz a növény.

Pára: A moha nyújtotta párát érdemes megőrizni egy ideig. Húzz egy átlátszó nejlon zacskót a növényre, melyet esténként felemelve, egész éjszaka szellőztess.

 

Első öntözés: A leveleket még ne spricceld, csak az ültetőközeg tetejét. Ha nagyon száraz és meleg az idő, akkor esetleg a levelek fonáka is kaphat egy kis permetet.

 

TÕSARJ (Szaporítás tőosztással)

Ha a növény tövén keletkezik új élet, a szétválasztáshoz hozzá kell férni a gyökérzethez. Ez egyben átültetést, azaz a gyökerek bolygatását, megzavarását is jelenti. Az átültetés ideális ideje a szeptember, amikor épp nem hoz virágot, tehát pihen. Ám ha kinőtte a cserepét, akkor most, tavasszal is megejtheted a műtétet.

Tősarj leválasztása

Az öntözés előtti napokon végezd, ekkor az ültetőközeg már szárazabb, könnyebben lepereg a gyökerekről. A cserépből óvatosan kiemelt növény gyökeréről ugyanis minden rátapadt kéregdarabot le kell választani. Az elhalt növényi részeket is távolítsd el róla.

A nagyon éles, fertőtlenített ollóval minél kisebb vágási felületet ejts. A  műtéti sebet szénporral kend be. Nagyon ritka, szerencsés esetben a tősarj magától elkülönült az anyanövénytől, és már önálló életbe kezdett. Ilyenkor csak el kell ültetni az új cserépbe.

Ültetés és rögzítés a korábban leírtak szerint.

Fontos

Soha ne használj virágföldet az orchidea ültetéséhez. Ez a növény inkább a levegő bajnoka, mint földi lény. Õshazájában, a trópusokon, a dzsungel hatalmas fáin megtelepedve élvezi a párás levegőt. A szükséges táplálékot a gazda fa nyújtja neki.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?