ÉLETMÓDI

Szerző WB

Létrehozva: 2024.04.28.

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

Viola Dorottya évekig szinte csak egészségtelen, feldolgozott ételeket fogyasztott. Kedvence a lekváros fánk volt, amiből bármennyit meg tudott volna enni. Egy éve kezdett életmódváltásba, PCOS szindróma és inzulinrezisztencia mellett fogyott le 53 kilót.

Nem tudni, hogy a betegségei vagy a túlsúlya volt előbb, de az biztos, hogy a kettő szorosan összefüggött, és egyikből alakult a másik. Célja nem csak az volt, hogy lefogyjon, hanem, hogy újra egészséges legyen - írta meg a Fanny magazin.

Innen indult Dóri

Csak feldolgozott élelmiszereket evett

Dóri gyerekkora óta ducibb alkat volt, és sokáig azt hitte, hogy nem tehet ellene.

"Az egész család kicsit kövérebb, mint az átlag – meséli. – Úgy voltam vele, hogy ilyen a genetikánk, beletörődtem, hogy sosem leszek vékony. Viszont idővel elhagytam magam, amikor ugyanis vége lett egy hosszabb kapcsolatomnak, depresszióba estem, és egyre többet ettem. Egy-két év alatt 20 kilót szedtem fel. Nem is azzal volt a baj, hogy sokat ettem, hanem azzal, hogy nagyon egészségtelenül. Rengeteg szénhidrátot, fánkot fogyasztottam. Főtt ételek helyett csak feldolgozott, gyorskajákat választottam. Akkor kezdett el igazán aggasztani a túlsúly, amikor az egészségem romlásnak indult. A vérnyomásom durván ingadozott, állandóan álmos voltam, rossz közérzettel. Rengeteg fogyókúrát kipróbáltam, de ha elhagytam az édességet, állandóan cukros finomságok után áhítoztam. A legdurvább egy fogyasztó tabletta volt, ami vesegörcsöt okozott, még a mentőt is ki kellett hívni." 

„Sírva ittam a vizet”

A munkája mellett streameléssel foglalkozik, ami azt jelenti, hogy élő videókat készít. Miután felszaladtak rá a kilók, sok nézője bántotta a túlsúlya miatt.

"A sok negatív beszólás még inkább depresszióssá tett, viszont ezek hatására jött el az a pont, amikor eldöntöttem, hogy életmódot váltok – árulja el. – Fogyás szempontjából a kalóriadeficit a legfontosabb, de emellett arra is figyelni kezdtem, hogy egészségesen étkezzek. Sokat kutakodtam az interneten tippek, trükkök után, hogy mivel csökkenthetném az étvágyamat. Nekem sokat segített, hogy megiszok napi 3 liter vizet. Azt olvastam, hogy amikor az ember azt érzi, hogy éhes, valójában csak szomjas. Eleinte nagyobb adagokat ettem, de egészségesen, majd csökkentettem az adagokat. Lassanként kitapasztaltam, hogy mi működik nekem. Az eleje iszonyú nehéz volt. Zokogva ittam a vizet, miközben valamilyen cukros ételre vágytam. De mindvégig tartottam magam ahhoz, amit eldöntöttem. Szerintem ezt csak így lehet megcsinálni, ha egyik napról a másikra átállunk az új rendszerre. Például reggelire egy szelet teljeskiőrlésű kenyeret eszem sonkával, rengeteg zöldséggel. Gyakorlatilag az uborka, jégsaláta, paradicsom, paprika adag nagyobb, mint maga a szendvics."

Ismerősei a tanácsát kérik

Dórit egy idő után már a saját eredményei motiválták. Ahogy mentek le a kilók, egyre energikusabb lett, egyre jobban érezte magát. Mentálisan nagy segítség volt a családja, akik mindenben támogatták. Biztos benne, hogy sokkal nehezebb lett volna, ha ők nem fogadják el, hogy mit, és mennyit eszik egy nap. A pozitív példa pedig ragadós, például időnként már az egész család teljeskiőrlésű kenyeret fogyaszt.

"Azt az egyet sajnálom, hogy nem kezdtem el korábban sportolni – vallja be. –  Próbálkoztam vele az elején, de akkora túlsúllyal nem esett jól és lusta is voltam. Nemrég kezdtem el itthon saját testsúllyal és fitnesz szalaggal edzeni, ami azért fontos, mert nagyon szeretném, hogy visszahúzódjon a bőröm. Még nem értem el a kitűzött célt, mert 55 kg a célsúlyom, de így is rengeteg elismerő visszajelzést kapok. Sok ismerős megkeres és tanácsot kér, miként fogyjon le. Mindig elmondom, hogy az étrend nagyon egyéni, de amiben tudok, szívesen segítek. Nagyon jó érzés, hogy motiválok másokat, és igazából ez nekem is erőt ad a folytatáshoz, hisz tudom, hogy a súlymegtartás is nagy kihívás lesz…"

Eredményes volt az életmódváltás

 Abbahagyta a gyógyszerszedést

Dóri fogyását nehezítette, hogy időközben kiderült, két betegséggel küzd.

"Nem olyan tempóban zajlott a fogyás, ahogy szeretettem volna. Körülbelül az ötödik hónapnál jártam, amikor alig ettem, mégis alig fogytam. Közben a menstruációm is összevissza működött. Elmentem a nőgyógyászhoz, és kiderült, hogy policisztás ovárium szindrómám van, ami azt jelenti, hogy mindkét petefészkem tele van cisztákkal. Majd csináltunk egy cukorterhelést is az orvos javaslatára, és beigazolódott a gyanúja, kiderült, hogy inzulinrezisztencia társul a betegségemhez. Az orvos tanácsára 160 grammos szénhidrát diétára álltam át, és megnöveltem a rostbevitelt. Felírt egy gyógyszert az inzulinrezisztenciára, ami abban segített, hogy ne legyek éhes, ne kívánjam az édességet, és elkerüljem a rosszulléteket. Azonban két hónapja abbahagytam a szedését, mert hosszútávon nem szeretnék gyógyszereken élni. Szerencsére addigra már annyira átálltam az új étrendre, hogy már nem sóvárgok édességek után."

Már XS-es ruhákat is hord

Ha valaki nagy súlyt dob le, annak számtalan pozitív hatása van, egészségügyileg, mentálisan, lelkileg, esztétikailag is. 

"Korábban rengeteget szorongtam – árulja el Dóri. – Biztos, hogy nem azt nézte mindenki, milyen kövér vagyok, de én mégis így éreztem és ez nagy szorongást okozott. Nem szívesen mozdultam ki itthonról. Most már azért más a helyzet. Szívesen megyek bárhova. Bevallom, hogy a strandoktól még kicsit tartok a megereszkedett bőrök miatt. Nemrég voltunk wellnessezni a családdal, sikerült egy szoknyás fürdőalsót találnom, ami szépen kitakarja a combomat, így már ott is jól tudtam érezni magam. Sok ruhám már XS méretű, ennek ellenére, sokszor mégsem azt a vékony lányt látom a tükörben, aki már vagyok. Egy kicsit még zavar van bennem a testképemmel kapcsolatban, de dolgozom rajta, hogy ez is helyreálljon."

 

Dóri kedvenc receptjei

Resztelt máj diétásan
Hozzávalók:

  • 250g csirkemáj
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítés: A májat megmossuk, majd vékony csíkokra felvágjuk. A hagymát feldaraboljuk viszonylag nagyobb darabokra, ezt feltesszük pirulni a forró kókuszolajon.Amikor a hagyma szépen megpirult hozzáadjuk a májat is és 2-3 percig pirítjuk. Fűszerezzük a májat és felöntjük egy kevés vízzel (egy fél pohár víz bőven elég bele), hagyjuk, hogy forrjon a víz alatta és mikor felforrt akkor ráteszünk egy fedőt és levesszük a tűzhelyről. Körülbelül 20 percig párolódni hagyjuk és utána fogyasztható is.
(köretként csak párolt zöldséget fogyasztok)

 

Egyszerű csirke recept
Hozzávalók:

  • 250g csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 csomag párolt zöldségkeverék

Elkészítés: A csirkét megmossuk, majd felcsíkozzuk. A hagymát feldaraboljuk kisebb darabokra, majd a felhevített kókusz olajon üvegesre pirítjuk. A csirkemellet hozzáadjuk és kifehéredésig sütjük, ezután hozzáadjuk a fűszereket és a párolt zöldségkeveréket. Addig főzzük, ameddig a hús kellőképpen meg nem fő.
 
Lecsós csirke
Hozzávalók:

  • 250g csirkemell
  • 1 vagy 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek kókuszolaj

Elkészítés: A csirkemellet megmossuk és felcsíkozzuk. A hagymát feldaraboljuk, majd felhevített kókusz olajon megpirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, amikor a hagyma üvegesre sült. Amíg a csirke sül, a paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és megfűszerezzük. Addig főzzük, amíg majdnem az összes folyadék elpárolog róla.
Köretnek: Sózott, párolt zöldséget ajánlok.

origo.hu

Dagad a botrány, a korábbi Barcelona-játékos ikertestvérét játszathatták tévedésből

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

borsonline.hu

Végre! Most mutatott először közös képet szerelmével a Házasság első látásra sztárja

magyarnemzet.hu

Szoboszlai bosszúsan jöhetett le a pályáról, ki gondolta, hogy ez lesz a vége?!

metropol.hu

Ekkor érkezik az égszakadás, erre jobb felkészülni

vg.hu

Elképesztő ára van annak a bornak, amit Orbán Viktor adott a kínai elnöknek

origo.hu

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

ripost.hu

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

100 dollárt kérnek ezért a farmerért, nincs is anyaga!

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!