Isteni finom, villámgyors vacsorák: ne hagyd hogy az ételek miatt pörögjön a mérőóra
Otthon főzni nem csupán egészségesebb, mint rendelni, de olcsóbb is. Persze csak akkor, ha nem megy órákig a tűzhely. Szerencsére vannak olyan gyors ételek, amik finomak és táplálók is, és hamar elkészülnek.
Főtt ételre mindenki szervezetének szüksége van, ajánlások szerint legalább egyszer egy nap érdemes beiktatni a menübe. Hosszasan lehet sorolni, miért jó, ha magunk főzünk: többek között azért, mert így tudjuk, mi kerül az asztalra, sokkal egészségesebb, és olcsóbb is így a vacsora. Utóbbi azonban nem mindig igaz, hiszen különösen most, a megemelkedett rezsiárak mellett nagyon nem mindegy, mennyi ideig megy a tűzhely – főleg, ha gázról van szó! Néhány gyors recept nem árt tehát, ha van a tarsolyodban, hiszen rengeteget spórolhatsz, ha mindössze húsz perc alatt elkészül a vacsora. Mutatunk négy szuper gyors receptet!
1. Tízperces sült karaj
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj
6 gerezd fokhagyma
1 csipet rozmaring
só, bors
4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az ujjnyi vastag karajszeleteket sózd, borsozd meg, alaposan kend be a zúzott fokhagymával, és szórj rájuk egy kevés rozmaringot. Fontos: a húst nem kell klopfolni, mert akkor kiszárad!
Tedd fel egy nagy serpenyőben az olajat a tűzhelyre, és közepes lángon kezdd el hevíteni. A húsok mindkét oldalát süsd három-három percig – ennyi idő alatt kívül ropogós, belül szaftos, omlós lesz.
Rizzsel, frissen főtt krumplival tálald.
2. Citromos-fokhagymás gomba
Hozzávalók:
500 g barna csiperkegomba
fél citrom
fél fej fokhagyma
3 ek friss petrezselyem
bors ízlés szerint
4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Tisztítsd meg a gombafejeket, a kisebbek mehetnek majd egyben a serpenyőbe, a nagyobbakat vágd szeletekre. A fokhagymát reszeld le.
Közepes lángon kezdd el hevíteni az olajat egy serpenyőben, majd tedd bele a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Ezután mehet bele a gomba.
Párold a gombát, várd meg, míg levet ereszt, majd erősebb lángon süsd pirulásig. Ekkor fűszerezd: adj hozzá borsot, a fél citrom kifacsart levét, és a legvégén sózhatod. Ha elkészült, szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemmel.
Közepes lángon pirítsd üvegesre a hagymát az olajon, majd add hozzá a felszeletelt cukkinit és a reszelt fokhagymát. Add hozzá a fűszereket, majd fedő alatt párold tíz percig.
A karikákra vágott paradicsomot tedd a tetejére, majd reszeld rá a sajtot, és fedő alatt párold még tíz percig.
Kenyérrel vagy frissen sült krumplival tálald.
4. Villámgyors paprikás krumpli
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál pirospaprika
só, bors ízlés szerint
olaj
Elkészítés:
A gyors paprikás krumpli titka, hogy épphogy csak megpirítod pár perc alatt a hagymát: közepes lángon hevítsd fel az olajat, fonnyaszd meg rajta a kockákra vágott hagymát, majd máris mehet rá a kockákra vágott krumpli, a pirospaprika, és annyi víz, hogy ellepje.
Add hozzá a sót, és kezdd el főzni. A krumpli, és vele együtt a hagyma húsz perc alatt megfő; a végén add hozzá a fokhagymát, egy csipet borsot. Kiegészítheted virslivel vagy kolbásszal.