Létrehozva: 2022.07.22.

Isteni finom, villámgyors vacsorák: ne hagyd hogy az ételek miatt pörögjön a mérőóra

Otthon főzni nem csupán egészségesebb, mint rendelni, de olcsóbb is. Persze csak akkor, ha nem megy órákig a tűzhely. Szerencsére vannak olyan gyors ételek, amik finomak és táplálók is, és hamar elkészülnek.

Főtt ételre mindenki szervezetének szüksége van, ajánlások szerint legalább egyszer egy nap érdemes beiktatni a menübe. Hosszasan lehet sorolni, miért jó, ha magunk főzünk: többek között azért, mert így tudjuk, mi kerül az asztalra, sokkal egészségesebb, és olcsóbb is így a vacsora. Utóbbi azonban nem mindig igaz, hiszen különösen most, a megemelkedett rezsiárak mellett nagyon nem mindegy, mennyi ideig megy a tűzhely – főleg, ha gázról van szó! Néhány gyors recept nem árt tehát, ha van a tarsolyodban, hiszen rengeteget spórolhatsz, ha mindössze húsz perc alatt elkészül a vacsora. Mutatunk négy szuper gyors receptet!

Fotó: Pixabay.com

1. Tízperces sült karaj

Seven,Bone,Pork,Chops,Pan,Seared,And,Glazed,With,A
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet rozmaring
  • só, bors
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • Az ujjnyi vastag karajszeleteket sózd, borsozd meg, alaposan kend be a zúzott fokhagymával, és szórj rájuk egy kevés rozmaringot. Fontos: a húst nem kell klopfolni, mert akkor kiszárad!
  • Tedd fel egy nagy serpenyőben az olajat a tűzhelyre, és közepes lángon kezdd el hevíteni. A húsok mindkét oldalát süsd három-három percig – ennyi idő alatt kívül ropogós, belül szaftos, omlós lesz.
  • Rizzsel, frissen főtt krumplival tálald.


2. Citromos-fokhagymás gomba

Pan,With,Fried,Champignons,With,Lemon,,Garlic,,Thyme,And,Cinnamon
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 500 g barna csiperkegomba
  • fél citrom
  • fél fej fokhagyma
  • 3 ek friss petrezselyem
  • bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg a gombafejeket, a kisebbek mehetnek majd egyben a serpenyőbe, a nagyobbakat vágd szeletekre. A fokhagymát reszeld le.
  • Közepes lángon kezdd el hevíteni az olajat egy serpenyőben, majd tedd bele a zúzott fokhagymát, és pirítsd meg. Ezután mehet bele a gomba.
  • Párold a gombát, várd meg, míg levet ereszt, majd erősebb lángon süsd pirulásig. Ekkor fűszerezd: adj hozzá borsot, a fél citrom kifacsart levét, és a legvégén sózhatod. Ha elkészült, szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Friss kenyérrel tálalva az igazi!

 

3. Paradicsomos-sajtos cukkini

Courgettes,Baked,With,Tomato,And,Cheese,On,The,Wooden,Table
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb cukkini
  • egy csipet bazsalikom
  • egy késhegynyi oregánó
  • 2 paradicsom
  • 6 dkg mozarella sajt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Közepes lángon pirítsd üvegesre a hagymát az olajon, majd add hozzá a felszeletelt cukkinit és a reszelt fokhagymát. Add hozzá a fűszereket, majd fedő alatt párold tíz percig.
  • A karikákra vágott paradicsomot tedd a tetejére, majd reszeld rá a sajtot, és fedő alatt párold még tíz percig.
  • Kenyérrel vagy frissen sült krumplival tálald.

 

4. Villámgyors paprikás krumpli

Hungarian,Specialty,"paprikãs,Krumpli".,Homemade,Vegetarian,And,Vegan,Potato,Dish
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 teáskanál pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj

Elkészítés:

  • A gyors paprikás krumpli titka, hogy épphogy csak megpirítod pár perc alatt a hagymát: közepes lángon hevítsd fel az olajat, fonnyaszd meg rajta a kockákra vágott hagymát, majd máris mehet rá a kockákra vágott krumpli, a pirospaprika, és annyi víz, hogy ellepje. 
  • Add hozzá a sót, és kezdd el főzni. A krumpli, és vele együtt a hagyma húsz perc alatt megfő; a végén add hozzá a fokhagymát, egy csipet borsot. Kiegészítheted virslivel vagy kolbásszal. 
  • Frissen tálalva a legfinomabb.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek