Létrehozva: 2022.07.20.

Isteni receptek fügével

A mediterrán térségben a füge évezredek óta az egyik alap élelmiszer, és ma már egyre több magyar kiskertben is terem ez a különlegesség.

A füge rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amelyet az emberek a bibliai idők óta nagyra becsülnek. Rendkívül magas rosttartalma miatt az egyik legjobb fogyókúrás étel és akkor még nem is beszéltünk magas B-vitamin tartalmáról. Apró magjai segítik a méreganyagok és a salakanyagok kiürülését az emésztőrendszerből. Mivel az érett, zamatos füge igen érzékeny, így hamar el kell fogyasztani, de télire eltehetjük szárítva vagy lekvárként, esetleg likőrt is készíthetünk belőle.

Fotó: Shutterstock

Mézes-fahéjas füge

A megmosott fügéket vágjuk félbe, tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik fügébe csepegtessünk egy-két csepp mézet és szórjuk meg fahéjjal. Mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe 6-8 percre. Fagylalttal kínálva igazi ínyencség.

Gyors fügepite

Hozzávalók: 

1 csomag friss linzertészta

vaj a formához

szárazbab a vaksütéshez

1 kg friss füge

25 dkg mascarpone

1 tasak vaníliás cukor

2 dkg cukor

1 ek vaníliaízű pudingpor

1 db tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőpapírra feltekert friss linzertésztát bontsuk és tekerjük ki. Egy piteformát kenjünk ki vajjal, és béleljük ki a tésztával. Takarjuk be sütőpapírral, töltsük meg nehezéknek szárazbabbal, és előmelegített sütőben süssük 20 percig. Közben a fügét mossuk meg, és hosszában vágjuk félbe. A mascarponét keverjük krémesre a vaníliás cukorral, a cukorral, a pudingporral és a tojással esetleg fahéjjal ízesíthetjük.

A formát vegyük ki a sütőből, és a szárazbabot a sütőpapírral együtt vegyük ki. A mascarponekrémet töltsük a tésztára, és a vágott felükkel felfelé rendezzük el rajta a fél fügéket. Végül a pitét a sütő középső részében változatlan hőfokon süssük készre további kb. 45 perc alatt.

Száríthatjuk napon vagy sütőben

Az Adriai-tenger délkeleti részén még mindig a legősibb fügetartósítási módszert alkalmazzák. Vagyis, miután leszedik a fáról, napon szárítják, közben gyakran megforgatják, végül leöntik forró tengervízzel és aztán csomagolják. De a törökök is napon szárítják, ők viszont a végén liszttel szórják be az aszalványt, hogy a magas cukortartalom miatt a tárolás során ne ragadjon össze. Magyarországon azonban ősszel érik a legtöbb gyümölcs be, amikor már nincs sajnos olyan ereje a napnak. Így aztán a legjobb, ha sütőbe toljuk a zamatos termést.

Így kezdjünk neki

A jó érett fügéket félbevágva, vágott felükkel felfelé rakjuk egy tepsire, és így toljuk a meleg sütőbe. A sütő ne legyen forró, de mégis meleg, akár 60 fok is mindaddig, amíg nem érezni a fügén, hogy szárad. Mivel nagyon cukros és lédús, könnyen erjedésnek indulhat, ha nem elég magas a hőmérséklet. Amikor eléri azt az állapotot, hogy már láthatóan nem vizes a felszíne, akkor lejjebb vehetjük 50 fokra a hőt, de közben figyelni kell, és amikor úgy érezzük szárad, vagy keményedik a vágás mentén, akkor leforgatjuk őket, hogy a vágott felületen feküdjenek. Nem szabad csontszárazra szárítani, legyen puha, de ne legyen nedves. A késznek tűnő darabokat 1-2 napig még érdemes szobalevegőn szárogatni, mielőtt üvegekbe rakjuk, és lezárjuk. Erre azért van szükség, hogy ne veszítsék el teljesen a zamatukat. Pár napig figyeljük az üvegben, hogy nem kezdenek-e el penészedni.



 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek