RETRO RÁDIÓ

Elképesztő lecsó-variációk: ezt az ételt minden formájában imádják a magyarok

Létrehozva2022. 07. 17. 13:00

Kezdődik a lecsószezon! Friss paprikából, paradicsomból szinte bármikor jöhet, egyszerűen megunhatatlan ez az étel! Főleg, hogy a végtelenségig variálható. Mutatunk három szuper lecsó-variációt!

Szinte nincs olyan magyar háztartás, ahol ne készülne nyáron lecsó legalább egyszer – de inkább tucatszor. Mindenkinek van bevált receptje, de érdemes néha új lecsó-variációkat kipróbálni, hogy minél változatosabb legyen. Mutatunk néhány isteni receptet, amit egyszerűen muszáj kipróbálni.

Vegetable,Dish,Of,Stewed,Sweet,Peppers,And,Tomatoes,,Lecho,,Vegetarian
Fotó: Shutterstock

1. Klasszikus lecsó kolbásszal

Hozzávalók: 

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kg paprika
  • 5 db paradicsom
  • 1 szál lecsókolbász vagy parasztkolbász
  • füstölt szalonna
  • olaj vagy zsír
  • só, bors
Traditional,Hungarian,Letcho,(lecsó),With,Sausage
Fotó: Shutterstock

 

Elkészítés:

  • Kevés zsiradékon dinszteld meg a kockákra vágott hagymát, és közben add hozzá a reszelt fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, majd dobd rá a felszeletelt paprikát. Párold meg fedő alatt.
  • Hámozd meg a paradicsomot, vágd karikákra a kolbászt, és add a paprikához. Önts rá 2 dl forró vizet, és 20 perc alatt, takarékon főzd készre.
  • Forrón tálald; friss kenyér, kovászos uborka illik hozzá.

 

2. Cukkinis lecsó füstölt szalonnával

Vegan,Letcho,With,Red,Pepper,And,Zucchini
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 40 dkg paprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 25 dkg cukkini
  • 10 dkg szalonna
  • 1 ek pirospaprika

Elkészítés:

  • Aprítsd fel a szalonnát és a hagymát, a paprikát a magháza és az erei eltávolítása után vágd kis darabokra. Kockázd fel a paradicsomot, a végei levágása után darabold fel a cukkinit.
  • Forrósíts fel egy közepes méretű lábost, és süsd benne ropogósra a szalonnát. 
  • A szalonna zsírjában süsd üvegesre a hagymát, dobd rá a paprikát, és néhány percig fonnyaszd őket együtt. Add hozzá a cukkinit, hintsd meg az egészet pirospaprikával, végül keverd hozzá a paradicsomot, és alapos sózás után főzd puhára.


3. Közel-keleti lecsó: shakshuka

Tasty,And,Healthy,Shakshuka,In,A,Frying,Pan.,Eggs,Poached
Fotó: Shutterstock

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db darabolt, hámozott paradicsom konzerv
  • 2 db paradicsom 4 db tojás
  • só, bors, csili
  • friss pirítós kenyér


Elkészítés:

  • Hevíts olajat egy nagyobb serpenyőben, add hozzá az apró kockákra vágott hagymát, és ha üvegesre pároltad, add hozzá az aprított vagy reszelt fokhagymát. Szórd meg a római köménnyel és a korianderrel, és 1-2 percig pirítsd, amíg megjön az illatuk.
  • Ezután add hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, majd önts hozzá egy kevés vizet, és párold félpuhára.
  • Öntsd hozzá a darabolt paradicsomkonzervet és a kockákra vágott friss paradicsomot. Sózd, borsozd, szórd meg őrölt csilivel, és 15-20 perc alatt főzd össze.
  • Egy kanállal formázz mélyedéseket a lecsóba, és üsd bele a tojásokat. Fedő alatt főzd készre őket.
  • Pirítóssal, vagy friss kenyérrel tálald.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.