Elképesztő lecsó-variációk: ezt az ételt minden formájában imádják a magyarok
Kezdődik a lecsószezon! Friss paprikából, paradicsomból szinte bármikor jöhet, egyszerűen megunhatatlan ez az étel! Főleg, hogy a végtelenségig variálható. Mutatunk három szuper lecsó-variációt!
Szinte nincs olyan magyar háztartás, ahol ne készülne nyáron lecsó legalább egyszer – de inkább tucatszor. Mindenkinek van bevált receptje, de érdemes néha új lecsó-variációkat kipróbálni, hogy minél változatosabb legyen. Mutatunk néhány isteni receptet, amit egyszerűen muszáj kipróbálni.
1. Klasszikus lecsó kolbásszal
Hozzávalók:
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg paprika
5 db paradicsom
1 szál lecsókolbász vagy parasztkolbász
füstölt szalonna
olaj vagy zsír
só, bors
Elkészítés:
Kevés zsiradékon dinszteld meg a kockákra vágott hagymát, és közben add hozzá a reszelt fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, majd dobd rá a felszeletelt paprikát. Párold meg fedő alatt.
Hámozd meg a paradicsomot, vágd karikákra a kolbászt, és add a paprikához. Önts rá 2 dl forró vizet, és 20 perc alatt, takarékon főzd készre.
Forrón tálald; friss kenyér, kovászos uborka illik hozzá.
2. Cukkinis lecsó füstölt szalonnával
Hozzávalók:
2 fej hagyma
40 dkg paprika
40 dkg paradicsom
25 dkg cukkini
10 dkg szalonna
1 ek pirospaprika
só
Elkészítés:
Aprítsd fel a szalonnát és a hagymát, a paprikát a magháza és az erei eltávolítása után vágd kis darabokra. Kockázd fel a paradicsomot, a végei levágása után darabold fel a cukkinit.
Forrósíts fel egy közepes méretű lábost, és süsd benne ropogósra a szalonnát.
A szalonna zsírjában süsd üvegesre a hagymát, dobd rá a paprikát, és néhány percig fonnyaszd őket együtt. Add hozzá a cukkinit, hintsd meg az egészet pirospaprikával, végül keverd hozzá a paradicsomot, és alapos sózás után főzd puhára.
3. Közel-keleti lecsó: shakshuka
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk római kömény
1 tk pirospaprika
1 tk őrölt koriander
1 db piros kaliforniai paprika
1 db darabolt, hámozott paradicsom konzerv
2 db paradicsom 4 db tojás
só, bors, csili
friss pirítós kenyér
Elkészítés:
Hevíts olajat egy nagyobb serpenyőben, add hozzá az apró kockákra vágott hagymát, és ha üvegesre pároltad, add hozzá az aprított vagy reszelt fokhagymát. Szórd meg a római köménnyel és a korianderrel, és 1-2 percig pirítsd, amíg megjön az illatuk.
Ezután add hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát, majd önts hozzá egy kevés vizet, és párold félpuhára.
Öntsd hozzá a darabolt paradicsomkonzervet és a kockákra vágott friss paradicsomot. Sózd, borsozd, szórd meg őrölt csilivel, és 15-20 perc alatt főzd össze.