Újra hódít nagyanyáink olcsó vacsorája: ismerd meg a dödöllét
Hosszú időre feledésbe merült, pedig laktató, nagyon finom, és rendkívül olcsó étel. Szerencsére egyre nagyobb teret hódít újra; mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb!
A dödölle első említése a 18. századból való; ez az olcsó, burgonyával készült étel eleinte zabkásával készült, és amellett, hogy olcsó, rendkívül laktató is. A mai diétás étrendbe nehéz beilleszteni, de a régiek rengeteget dolgoztak, kellett az energia – és okosan számolva a kalóriákat, ma is beleférhet az egyszer-egyszer. Manapság már szószos sültek, szaftos pörköltek mellé érdemes készíteni, de van szalonnás hagymás változata is, ami egyenesen isteni! Tény azonban, hogy rendkívül macerás elkészíteni, de megéri, hiszen a dödölle után mindenki megnyalja a tíz ujját.
Dödölle recept
Hozzávalók:
1 kg burgonya
40 dkg liszt
2 fej vöröshagyma
1 ek zsír
Elkészítés:
Mosd és pucold meg a krumplit, majd vágd vékony karikákra, és főzd meg. Ízlés szerint sózhatod.
Vágd apró kockákra a hagymát, serpenyőben forrósítsd fel a zsírt, és pirítsd meg rajta.
Ha megfőtt a krumpli, öntsd le róla a vizet egy külön edénybe, majd törd át krumplitörővel. Közben adj hozzá annyi főzővizet, amennyit felvesz.
Kapcsold be alacsony fokozatra a főzőlapot, és tedd rá az edényt, amiben a krumplit összetörted. Apránként add hozzá a lisztet, és alaposan keverd el olyan mozdulatokkal, mint a dagasztásnál. Addig csináld, míg fel nem veszi a lisztet a krumpli.
Tedd egy tűzálló tálba vagy tepsibe a hagymás zsírt, majd a krumplis masszából kanállal szaggass nagy galuskákat. Ezeket helyezd egymás mellé a tepsiben, majd a végén locsold meg őket hagymás zsírral.
180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirítsd ropogósra, pirosra. Tálaláskor egy kevés tejföllel is meglocsolhatod, de kiváló köretnek is.