RETRO RÁDIÓ

Újra hódít nagyanyáink olcsó vacsorája: ismerd meg a dödöllét

Létrehozva2022. 07. 31. 08:00

Hosszú időre feledésbe merült, pedig laktató, nagyon finom, és rendkívül olcsó étel. Szerencsére egyre nagyobb teret hódít újra; mutatjuk, hogy lesz a legfinomabb!

A dödölle első említése a 18. századból való; ez az olcsó, burgonyával készült étel eleinte zabkásával készült, és amellett, hogy olcsó, rendkívül laktató is. A mai diétás étrendbe nehéz beilleszteni, de a régiek rengeteget dolgoztak, kellett az energia – és okosan számolva a kalóriákat, ma is beleférhet az egyszer-egyszer. Manapság már szószos sültek, szaftos pörköltek mellé érdemes készíteni, de van szalonnás hagymás változata is, ami egyenesen isteni! Tény azonban, hogy rendkívül macerás elkészíteni, de megéri, hiszen a dödölle után mindenki megnyalja a tíz ujját. 

 

A,Bowl,Of,A,Hungarian,Traditional,Food,Named,Dödölle
Fotó: Shutterstock

Dödölle recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek zsír

Elkészítés:

  • Mosd és pucold meg a krumplit, majd vágd vékony karikákra, és főzd meg. Ízlés szerint sózhatod.
  • Vágd apró kockákra a hagymát, serpenyőben forrósítsd fel a zsírt, és pirítsd meg rajta. 
  • Ha megfőtt a krumpli, öntsd le róla a vizet egy külön edénybe, majd törd át krumplitörővel. Közben adj hozzá annyi főzővizet, amennyit felvesz.
  • Kapcsold be alacsony fokozatra a főzőlapot, és tedd rá az edényt, amiben a krumplit összetörted. Apránként add hozzá a lisztet, és alaposan keverd el olyan mozdulatokkal, mint a dagasztásnál. Addig csináld, míg fel nem veszi a lisztet a krumpli.
  • Tedd egy tűzálló tálba vagy tepsibe a hagymás zsírt, majd a krumplis masszából kanállal szaggass nagy galuskákat. Ezeket helyezd egymás mellé a tepsiben, majd a végén locsold meg őket hagymás zsírral.
  • 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirítsd ropogósra, pirosra. Tálaláskor egy kevés tejföllel is meglocsolhatod, de kiváló köretnek is.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.