tóth gabi
A nokedli a legtöbb magyar ember étkezésében fontos szereplő, ez az a köret, ami csak igazán jól elkészítve ízletes. De milyen a tökéletes nokedli? Egy háziasszony megmutatta az ő verzióját.
Minden családnak megvan a maga nokedlireceptúrája, és a sok finom verzió közül bizony nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb. Mindezt figyelembe véve is kissé merész vállalkozás azzal előállni, hogy „enyém a tökéletes nokedli” – pláne, ha a kijelentés a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook-csoportban landol.
Márpedig egy önbizalommal alaposan felvértezett hölgy épp ezt tette a minap. Tökéletesnek kikiáltott nokedlije azonban kissé megosztotta a háziasszonyokat, a recept valóságos kommentlavinát indított el. Íme a recept:
Tökéletes nokedli
„Sziasztok! Én nagyon sokáig küszködtem a tökéletes nokedli elkészítésével.... Vagy ragadt, mint a csiriz, vagy vért izzadtam, mire kiszaggattam. Íme, a TÖKÉLETES NOKEDLI RECEPTJE: 40 dkg liszt 1 teáskanál só 3 dl langyos víz 1 db egész tojás Összekeverve a sózott forrásban lévő vízbe szaggatjuk, amibe kis zsiradékot (zsír, olaj) tettünk. Hideg vízzel leöblítve szedjük a tálba. Jó étvágyat!”
A recept láttán azonnal felkapták a vizet a tapasztalt háziasszonyok, a legtöbben nagyon kevésnek találták a 40 dekányi liszthez hozzáadott tojás mennyiségét. „Ez nem nokedli, hanem csiriz. A nokedlibe tojás kell!” – így hangzott a legerősebb kritika.
„Nekem úgy tanították a nokedli készítést, hogy amennyi tojás, annyiszor 10 dkg liszt kell bele. Vizet nem teszek bele, de ahány ház, annyi szokás...” – tette hozzá egy másik háziasszony.
Valaki azt tanácsolta, hogy az illető használjon fele arányban réteslisztet, úgy sokkal rugalmasabb lesz a nokedli. A tökéletes nokedli receptjét megosztó hölgy itt még állta a sarat. „Lehet. Még úgy nem próbáltam, de sima liszttel is tökéletes! Igen, ahány ház, annyi szokás. Az én receptem a legolcsóbb.” Ez a kijelentés viszont végképp olaj volt a tűzre, sokak szerint pont a tojáson nem kéne spórolni nokedli esetében. „Ez konkrétan csiriz. Hiába van kipróbálva! Mi sok nokedlit eszünk, de nem ilyet, az biztos, a nokedlinek a tojás lelke, nem a liszt és víz!”- méltatlankodott egy tapasztaltnak tűnő tag. „Én fél kiló liszthez három tojást adok” – tette hozzá valaki. „Egy kiló liszthez hat tojás kell, de van, hogy többet is teszek bele.” – írta egy másik nő.
Odáig fajult a vita, hogy többen azt kérték, a csoport gazdája, a szaktekintélynek számító Valika mondjon véleményt. Nos, megtette: „Írtál egy nokedli receptet, de az a tökéletestől nagyon távol van. Ha nektek ez a finom, akkor az úgy van jól. De az, hogy ez a verzió a tökéletes, nem állja meg a helyét. Nálunk a hóka nem jön be, adunk arra, hogy szép legyen a nokedli színe is. Ehhez pedig kell bele tojás bőven. Ez a nokedli messze van a tökéletestől…” – tette hozzá a véleményvezér Valika, akinek véleménye háziasszonyok körében abszolút hitelesnek számít – okulásként pedig feltöltött egy jól működő nokedli receptet.
Valika nokedlireceptje:
400 g búzaliszt (BL55) 4 db tojás kevés víz 2 csipet só
Amire viszont mindenképp jó volt a nokedlitéma felvetése, hogy rengeteg új ötlet érkezett.
Az egyik háziasszony medvehagymát kever a nokedli tésztájába és úgy szaggatja ki, azt írta, isteni finom. Egy másik hölgy rendszeresen főz nokedlit csalánnal, illetve sütőtökkel bolondítva. Tegyük hozzá, spenóttal is működik. Friss íze mellett vélhetően a színe is csábítóvá teszi az ilyen nokedlit.
Több asszony arról számolt be, hogy víz helyett tejjel könnyítenek a tésztán, mások a tejföl és víz keverékére esküsznek.
Szódavizes nokedli
Ez is egy remek ötlet a sok közül! Hozzávalók: rétesliszt, szódavíz, 2 tojás, só. Csak össze kell állítani, nem szabad finomra kikeverni. Kiszedés után kevés zsiradékkal átkeverem. Így mindig finomra sikerül, nem kemény nem ragadós!
4 vagy 5 tojás, dupla annyi púpozott kanál liszt, ebben az esetben 8 kanál, 2 csipetnyi só. Felverem a tojásokat, hozzáteszem a lisztet. Széles fakanállal kikeverem egy kicsit a keverőtál oldalán olyan mozdulatokkal mintha kelt kalácsot dagasztanék. Hólyagosítom. Lobogó sós vízben kerek formátumú galuskaszaggatóba öntöm, és a fakanállal kiszaggatom. Van, amikor apróra vágott kaprot is teszek a felvert tojásokhoz. Isteni finom.
Durumlisztes nokedli
½ kg durum- vagy rétesliszt, 1/2 kg finomliszt, 5-6 tojás, só, kis víz. A nokedli alapot keverjük be. Sós forró vízbe szaggassuk. Ha feljött a víz tetejére, szűrjük le, hideg vízzel öblítsük le. Mindig finom, pörgős, nem mászkos.
A nokedli titka, hogy a tésztát épp csak össze kell keverni és nem szabad állni hagyni, mert akkor nyúlós lesz – úgy pedig igen keserves szaggatni. Legjobb, ha csak akkor keverjük be a tésztát, amikor a víz már majdnem forr. Pikk-pakk szaggassuk is ki.
Végül a tökéletes nokedlit posztoló hölgyet is megvédte valaki:
„Legutóbb ugyanúgy 1 tojással csináltam a nokedlit, mert sajnos nem volt több. És nem lett ragadós...”