
Ha nyár, akkor főtt kukorica! Csakhogy ez az isteni csemege nem csak vízben puhára rotyogtatva finom. Íme, néhány izgalmas recept.
Csípős kukoricaleves tojással

Fotó: Shutterstock
Egy könnyű nyári fogás hűvösebb napokra? Ez a leves garantáltan felmelegít belülről! Friss, zsenge kukoricából az igazi!
Hozzávalók:
- 3 cső zsenge kukorica, vagy 1 doboz kukoricakonzerv
- 1 liter csontleves vagy erőleves, kockából is jó
- 3-4 cm friss gyömbér
- 1 evőkanál vodka (kihagyható)
- 1 tk. liszt
- 2 egész tojás
- jó sok petrezselyemzöld
- 1/2 mokkáskanál bors
- só
Elkészítés:
Az alaplevet 5-6 percig hagyjuk forrni a vékony szeletekre vágott gyömbérrel, majd adjuk hozzá a frissen levágott kukoricaszemeket, vagy a lecsepegtetett konzerves kukoricát, ízlés szerint sózzuk. Míg újra felforr, a lisztet, a fehérborsot és a vodkát keverjük el fél pohár vízben, ezzel habarjuk be a levest. Jó 1 percig forraljuk, ekkor csorgassuk bele a hanyagul felvert tojásokat is, a lábost szinte azonnal lehúzhatjuk a tűzről. Tálaláskor bőven szórjunk rá finomra vágott petrezselymet!
Sütőben sült kukorica

Fotó: Shutterstock
Hozzávalók 6 személyre:
- ¼ csésze majonéz
- ¼ csésze tejföl
- ½ tk zúzott fokhagyma
- 1 zöld citrom leve
- 6 cső kukorica
- 1 tk chili paprika
- ½ csésze morzsalékos túró
- ¼ csésze friss koriander zöld, apróra vágva (vagy petrezselyem zöld)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Egy kis tálkában keverjük össze a majonézt, tejfölt, fokhagymát, citromlevet. Tegyük félre. Helyezzük egyenesen a sütő rácsára a kukoricákat, és süssük puhára (kb.35-40 perc). Húzzuk le a kukoricacsövekről a héjukat, és kenjük be őket a majonézes keverékkel. Tálaljuk azon forrón, chili paprika, túró és koriander-zöld társaságában.
3. Csemegekukorica télire

Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- csemegekukorica
- só
- cukor
- citromsav
- nagyméretű, nagyobb méretű, csavaros tetejű üvegek
Fertőtlenítsük ki a befőttesüvegeket a tetejükkel együtt. A megtisztított és megmosott kukoricacsöveket rendezzük bele az üvegekbe, de fel is darabolhatjuk, akár le is fejthetjük a csőről a szemeket. Minden üvegbe tegyünk 1,5-1,5 kávéskanál sót és cukrot, illetve 1 kávéskanál citromsavat, majd öntsd fel csapvízzel és zárjuk le a kupakot. Állítsuk az üvegeket egy nagy lábasba és töltsük meg annyi vízzel, hogy az üvegek szájáig érjen. Lassan forralva főzzük 1-1,5 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni az üvegeket a főzővízben. Annyi kukoricát tegyünk egy-egy üvegbe, amit biztos megeszünk, mert az üveg kinyitása után már nem tudjuk sokáig tárolni.
Mikróban is elkészíthetjük
Ha csak 1-2 cső főtt kukoricára lenne szükségünk, és nem akarunk bajlódni fazékkal, vízforralással, használhatjuk a mikrót is. Hagyjuk a kukoricát a csuhéban, tegyük a mikróba és 4-6 perc alatt, magas fokozaton főzzük meg.







