RETRO RÁDIÓ

Indul a szezon: nemcsak főve isteni a kukorica

kukorica
Létrehozva2022. 07. 14. 10:00

Ha nyár, akkor főtt kukorica! Csakhogy ez az isteni csemege nem csak vízben puhára rotyogtatva finom. Íme, néhány izgalmas recept.

Csípős kukoricaleves tojással 

Delicious,Creamy,Corn,Soup,Served,On,White,Wooden,Table,,Top

Fotó: Shutterstock

Egy könnyű nyári fogás hűvösebb napokra? Ez a leves garantáltan felmelegít belülről! Friss, zsenge kukoricából az igazi!

Hozzávalók:

  • 3 cső zsenge kukorica, vagy 1 doboz kukoricakonzerv
  • 1 liter csontleves vagy erőleves, kockából is jó
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • 1 evőkanál vodka (kihagyható)
  • 1 tk. liszt
  • 2 egész tojás
  • jó sok petrezselyemzöld
  • 1/2 mokkáskanál bors

Elkészítés: 

Az alaplevet 5-6 percig hagyjuk forrni a vékony szeletekre vágott gyömbérrel, majd adjuk hozzá a frissen levágott kukoricaszemeket, vagy a lecsepegtetett konzerves kukoricát, ízlés szerint sózzuk. Míg újra felforr, a lisztet, a fehérborsot és a vodkát keverjük el fél pohár vízben, ezzel habarjuk be a levest. Jó 1 percig forraljuk, ekkor csorgassuk bele a hanyagul felvert tojásokat is, a lábost szinte azonnal lehúzhatjuk a tűzről. Tálaláskor bőven szórjunk rá finomra vágott petrezselymet!

Sütőben sült kukorica

Roasted,Or,Grilled,Sweet,Corn,Cobs,With,Garlic,Butter,And

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 6 személyre:

  • ¼ csésze majonéz
  • ¼ csésze tejföl
  • ½ tk zúzott fokhagyma
  • 1 zöld citrom leve
  • 6 cső kukorica
  • 1 tk chili paprika
  • ½ csésze morzsalékos túró
  • ¼ csésze friss koriander zöld, apróra vágva (vagy petrezselyem zöld)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Egy kis tálkában keverjük össze a majonézt, tejfölt, fokhagymát, citromlevet. Tegyük félre. Helyezzük egyenesen a sütő rácsára a kukoricákat, és süssük puhára (kb.35-40 perc). Húzzuk le a kukoricacsövekről a héjukat, és kenjük be őket a majonézes keverékkel. Tálaljuk azon forrón, chili paprika, túró és koriander-zöld társaságában.

3. Csemegekukorica télire

Corn.,Frozen,Corn,In,A,Glass,Jar.,Harvesting,Vegetables,For

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • csemegekukorica
  • cukor
  • citromsav
  • nagyméretű, nagyobb méretű, csavaros tetejű üvegek

Fertőtlenítsük ki a befőttesüvegeket a tetejükkel együtt. A megtisztított és megmosott kukoricacsöveket rendezzük bele az üvegekbe, de fel is darabolhatjuk, akár le is fejthetjük a csőről a szemeket. Minden üvegbe tegyünk 1,5-1,5 kávéskanál sót és cukrot, illetve 1 kávéskanál citromsavat, majd öntsd fel csapvízzel és zárjuk le a kupakot. Állítsuk az üvegeket egy nagy lábasba és töltsük meg annyi vízzel, hogy az üvegek szájáig érjen. Lassan forralva főzzük 1-1,5 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni az üvegeket a főzővízben. Annyi kukoricát tegyünk egy-egy üvegbe, amit biztos megeszünk, mert az üveg kinyitása után már nem tudjuk sokáig tárolni.

Mikróban is elkészíthetjük

Ha csak 1-2 cső főtt kukoricára lenne szükségünk, és nem akarunk bajlódni fazékkal, vízforralással, használhatjuk a mikrót is. Hagyjuk a kukoricát a csuhéban, tegyük a mikróba és 4-6 perc alatt, magas fokozaton főzzük meg.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.