kulcsár edina
Ha nyár, akkor főtt kukorica! Csakhogy ez az isteni csemege nem csak vízben puhára rotyogtatva finom. Íme, néhány izgalmas recept.
Egy könnyű nyári fogás hűvösebb napokra? Ez a leves garantáltan felmelegít belülről! Friss, zsenge kukoricából az igazi!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az alaplevet 5-6 percig hagyjuk forrni a vékony szeletekre vágott gyömbérrel, majd adjuk hozzá a frissen levágott kukoricaszemeket, vagy a lecsepegtetett konzerves kukoricát, ízlés szerint sózzuk. Míg újra felforr, a lisztet, a fehérborsot és a vodkát keverjük el fél pohár vízben, ezzel habarjuk be a levest. Jó 1 percig forraljuk, ekkor csorgassuk bele a hanyagul felvert tojásokat is, a lábost szinte azonnal lehúzhatjuk a tűzről. Tálaláskor bőven szórjunk rá finomra vágott petrezselymet!
Hozzávalók 6 személyre:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Egy kis tálkában keverjük össze a majonézt, tejfölt, fokhagymát, citromlevet. Tegyük félre. Helyezzük egyenesen a sütő rácsára a kukoricákat, és süssük puhára (kb.35-40 perc). Húzzuk le a kukoricacsövekről a héjukat, és kenjük be őket a majonézes keverékkel. Tálaljuk azon forrón, chili paprika, túró és koriander-zöld társaságában.
Hozzávalók:
Fertőtlenítsük ki a befőttesüvegeket a tetejükkel együtt. A megtisztított és megmosott kukoricacsöveket rendezzük bele az üvegekbe, de fel is darabolhatjuk, akár le is fejthetjük a csőről a szemeket. Minden üvegbe tegyünk 1,5-1,5 kávéskanál sót és cukrot, illetve 1 kávéskanál citromsavat, majd öntsd fel csapvízzel és zárjuk le a kupakot. Állítsuk az üvegeket egy nagy lábasba és töltsük meg annyi vízzel, hogy az üvegek szájáig érjen. Lassan forralva főzzük 1-1,5 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni az üvegeket a főzővízben. Annyi kukoricát tegyünk egy-egy üvegbe, amit biztos megeszünk, mert az üveg kinyitása után már nem tudjuk sokáig tárolni.
Ha csak 1-2 cső főtt kukoricára lenne szükségünk, és nem akarunk bajlódni fazékkal, vízforralással, használhatjuk a mikrót is. Hagyjuk a kukoricát a csuhéban, tegyük a mikróba és 4-6 perc alatt, magas fokozaton főzzük meg.