RETRO RÁDIÓ

Életmentő receptek, ha annyi cukkinid termett, hogy nem tudod hova tenni

Létrehozva2022. 07. 04. 11:30

Egészséges, diétás zöldség, könnyű termeszteni, és rengeteg termést ad, ha jól bánsz vele. Néha túlságosan sokat is; szerencsére a leleményes magyar háziasszonyok tarsolyában rengeteg recept van...

A cukkini tökéletes diétás zöldség, hiszen csak minimális szénhidrátot tartalmaz, emellett magas a beltartalmi értéke, és rostokban gazdag. Ásványianyag- és vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani, de a legtöbbször nem emiatt a háziasszonyok kedvence, hanem azért, mert rengetegféleképpen elkészíthető, és kezdő kertészek is elboldogulnak vele. Ez a tökfélék családjába tartozó zöldség ugyanis hálás növény: ha kap elég napfényt és rendszeresen, bőségesen öntözöd, akkor rengeteg termést fog adni, és az is előfordul, hogy túl sok cukkini terem. Olyannyira, hogy gyakran előfordul, hogy csak egyet fordulsz a kertben, és egy kosár cukkínivel térsz vissza. Ezt a zöldséget nehéz tartósítani: fagyasztás után megpuhul, hosszú ideig nem lehet a hűtőben tárolni, mert megromlik. Egy online fórumon emiatt kért segítséget egy háziasszony: túl sok cukkini termett a kertjében, és recept ötleteket kért. Az asszonyok ezután valósággal elárasztották ötletekkel; ezekből szedtünk össze néhányat.

Fotó: Pixabay.com


1. Készíts belőle savanyúságot

Finom, különleges íze lesz a cukkininek kovászolva; éppúgy kell elkészíteni, mint az uborkát, és ugyanazzal a módszerrel tartósíthatod is télire. De van, aki savanyúság felöntőlével teszi el, és kidunsztolja. 

2. Add hozzá a lecsóhoz

A cukkinis lecsónak nincs párja: ez a zöldség nagyon jól mutat a paprika és a paradicsom mellett, és, mivel nem tolakodó az íze, bátran tehetsz bele bőségesen. Túl azon, hogy így kevesebb paprikát tehetsz a lecsóba, az íze is mennyei lesz.

Vegetable,Stew,,Eggplant,,Onion,,Zucchini,With,Tomato,Sauce,,Garlic,And
Fotó: Shutterstock

 

3. Főzz belőle lekvárt

A kísérletező kedvűek különleges lekvárokhoz használják fel a cukkinit, az íze isteni, megállja a helyét palacsintában, vajas kenyérre kenve is. A cukkini mellett szükséged lesz hozzá citromra, cukorra vagy édesítőszerre, és dzsemfixre, hogy kellőképpen sűrű legyen (emiatt azonban nem lesz sütésálló a lekvár, ezért süteményekhez nem lehet használni). Hamis ananászlekvárnak is szokták nevezni, hiszen ha beleteszel némi ananászt, tökéletes lesz az ízhatás; és van, aki egy kevés gyömbérrel is megbolondítja.

4. Tedd süteménybe

Semleges íze miatt desszertekhez is kiváló alapanyag a cukkini, ezért bátran használhatod csokikrémekbe, sütemények tésztájába. Isteni diétás brownie-t, de akár még tortát is készíthetsz belőle.

Fotó: Pixabay.com

5. Süss belőle tócsnit

Ha krumpli helyett reszelt cukkinit használsz a tócsnihoz, a végeredmény könnyű és diétás lesz, az íze pedig mennyei. Reszelés után alaposan nyomkodd ki a cukkinit, hogy minél kevesebb leve legyen, ezután a kedvenc tócsni receptedet készítsd el vele. Mindenki meg fogja nyalni utána mind a tíz ujját.

 

6. Használd tésztaként

Cukkinispagetti. Fotó: Ripost

Egy egyszerű és már nálunk is kapható spirálozókészülékkel csodálatos megjelenésű, kunkori csíkokat lehet nyerni a cukkiniből. Ez a cukkinispagetti. Sok diétázó ezzel helyettesíti a tésztát, például egy bolognai spagetti esetében.  Arra kell figyelni, hogy főzés vagy pirítás közben ne érje túl sok hő a cukkinicsíkokat, mert akkor összezuhannak és az ételnek nem lesz ilyen kívánatos a megjelenése. Érdemes épp csak átmelegítve, majdhogynem nyersen fogyasztani. 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.