tóth gabi
Egészséges, diétás zöldség, könnyű termeszteni, és rengeteg termést ad, ha jól bánsz vele. Néha túlságosan sokat is; szerencsére a leleményes magyar háziasszonyok tarsolyában rengeteg recept van...
A cukkini tökéletes diétás zöldség, hiszen csak minimális szénhidrátot tartalmaz, emellett magas a beltartalmi értéke, és rostokban gazdag. Ásványianyag- és vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani, de a legtöbbször nem emiatt a háziasszonyok kedvence, hanem azért, mert rengetegféleképpen elkészíthető, és kezdő kertészek is elboldogulnak vele. Ez a tökfélék családjába tartozó zöldség ugyanis hálás növény: ha kap elég napfényt és rendszeresen, bőségesen öntözöd, akkor rengeteg termést fog adni, és az is előfordul, hogy túl sok cukkini terem. Olyannyira, hogy gyakran előfordul, hogy csak egyet fordulsz a kertben, és egy kosár cukkínivel térsz vissza. Ezt a zöldséget nehéz tartósítani: fagyasztás után megpuhul, hosszú ideig nem lehet a hűtőben tárolni, mert megromlik. Egy online fórumon emiatt kért segítséget egy háziasszony: túl sok cukkini termett a kertjében, és recept ötleteket kért. Az asszonyok ezután valósággal elárasztották ötletekkel; ezekből szedtünk össze néhányat.
1. Készíts belőle savanyúságot
Finom, különleges íze lesz a cukkininek kovászolva; éppúgy kell elkészíteni, mint az uborkát, és ugyanazzal a módszerrel tartósíthatod is télire. De van, aki savanyúság felöntőlével teszi el, és kidunsztolja.
2. Add hozzá a lecsóhoz
A cukkinis lecsónak nincs párja: ez a zöldség nagyon jól mutat a paprika és a paradicsom mellett, és, mivel nem tolakodó az íze, bátran tehetsz bele bőségesen. Túl azon, hogy így kevesebb paprikát tehetsz a lecsóba, az íze is mennyei lesz.
3. Főzz belőle lekvárt
A kísérletező kedvűek különleges lekvárokhoz használják fel a cukkinit, az íze isteni, megállja a helyét palacsintában, vajas kenyérre kenve is. A cukkini mellett szükséged lesz hozzá citromra, cukorra vagy édesítőszerre, és dzsemfixre, hogy kellőképpen sűrű legyen (emiatt azonban nem lesz sütésálló a lekvár, ezért süteményekhez nem lehet használni). Hamis ananászlekvárnak is szokták nevezni, hiszen ha beleteszel némi ananászt, tökéletes lesz az ízhatás; és van, aki egy kevés gyömbérrel is megbolondítja.
4. Tedd süteménybe
Semleges íze miatt desszertekhez is kiváló alapanyag a cukkini, ezért bátran használhatod csokikrémekbe, sütemények tésztájába. Isteni diétás brownie-t, de akár még tortát is készíthetsz belőle.
5. Süss belőle tócsnit
Ha krumpli helyett reszelt cukkinit használsz a tócsnihoz, a végeredmény könnyű és diétás lesz, az íze pedig mennyei. Reszelés után alaposan nyomkodd ki a cukkinit, hogy minél kevesebb leve legyen, ezután a kedvenc tócsni receptedet készítsd el vele. Mindenki meg fogja nyalni utána mind a tíz ujját.
6. Használd tésztaként
Egy egyszerű és már nálunk is kapható spirálozókészülékkel csodálatos megjelenésű, kunkori csíkokat lehet nyerni a cukkiniből. Ez a cukkinispagetti. Sok diétázó ezzel helyettesíti a tésztát, például egy bolognai spagetti esetében. Arra kell figyelni, hogy főzés vagy pirítás közben ne érje túl sok hő a cukkinicsíkokat, mert akkor összezuhannak és az ételnek nem lesz ilyen kívánatos a megjelenése. Érdemes épp csak átmelegítve, majdhogynem nyersen fogyasztani.