Létrehozva: 2022.07.25.

Csalamádé: elképesztő, min kaptak hajba a háziasszonyok

Ahogy haladunk a nyárban, egyre telnek a kamrapolcok lekvárokkal, savanyúságokkal. A csalamádé körül azonban minden évben nagy a vita...

Pörkölthöz, sült húshoz csalamádé dukál: a friss, ropogós zöldségekből készült savanyúságot mindenki szereti, ráadásul tele van vitaminokkal és rostokkal, hiszen a legtöbben nyersen, tartósítószerrel teszik el. Kidunsztolva sem veszít semmit az ízéből és az élvezeti értékéből, és biztosabban eláll, ha így készíted. Az alapreceptet mindenki hasonlóan csinálja, de egy valamiben nem tudnak megegyezni a háziasszonyok: hogy lehet-e most, júliusban eltenni, hiszen már minden terem. Van, aki ilyenkor is bátran nekifog az egyébként kemény munkának, de sokan úgy vannak vele, hogy ilyenkor még korai; hiszen hamar meg fog romlani, és meg is puhul.

Fotó: Pixabay.com

A nyári káposzta nem az igazi

Már jócskán lehet idei káposztát kapni az üzletekben, piacokon, de sokak szerint nem tanácsos felhasználni, ugyanis a nyári káposztából készült savanyúság nem áll el olyan sokáig, így kizárólag friss fogyasztásra érdemes csalamádét vagy savanyú káposztát készíteni belőle. Sok háziasszony emiatt inkább kivárja az őszt a csalamádéval.

Csak savanyítani nem ajánlott

Állandó a vita a nyári káposzta miatt a háziasszonyok között, de igazságot tenni nehéz lenne, ugyanis rengetegen vannak, akik csalamádét készítenek belőle, és nem jártak még úgy, hogy megromlott volna. Általában viszont igaz, hogy savanyú káposztának nem a legjobb a nyári, hiszen az állaga nem lesz az igazi, nem marad roppanós – ezért érdemes vele megvárni az őszi káposztát. A csalamádé viszont hibátlan lesz vele.

Fotó: Pixabay.com

Csalamádé recept

  • 1,5 kg káposzta
  • 1,5 kg paprika
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 kg uborka
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 3 dl ecet
  • 7 dkg só
  • 40 dkg cukor
  • 1 mk szalicil
  • 1 kvk borkén
  • 1 ek fekete bors
  • 1 tk egész fűszerkömény
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk koriander
  • 3 db babérlevél

 

Elkészítés:

  • Gyaluld le vagy szeleteld fel vékonyan a megtisztított zöldségeket, majd a felaprított hozzávalókat tedd egy nagy tálba. Oszlasd el raja a fűszereket, ízesítőket, majd keverd össze alaposan, A babérlevelet törd apró darabokra.
  • Az egészet hagyd állni kb. 4-6 órát; ezalatt levet fog ereszteni. Tedd tisztára mosott üvegekbe, a levével együtt, majd az üvegeket zárd le celofánnal és fém kupakokkal.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek