A szavazatok kétharmadával nyert a Fidesz Tolnában

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.10.

Íme a nyár legjobb savanyúságai

Ilyenkor érik minden zöldség és jó lenne a nyár ízét elmenteni a hidegebb hónapokra is. Mindezt könnyedén megtehetjük, hiszen egy jó savanyúságnál nincs finomabb.

I

Fermentált uborka

Nagyon régi eljárás a fermentálás, amit még nagyanyáink is előszeretettel végeztek. Mostanában inkább mindenki a kovászos uborkára esküszik, de mi van azokkal, akik gluténérzékenyek vagy épp nem fogyasztanak egyéb okból kenyeret. Mindenképp ajánljuk ennek a régi eljárásnak a kipróbálását, mert lehetetlen elrontani és a nyár végével is bátran lehet használni.

Pickled,Cucumbers,In,Bowl,On,Wooden,Rustic,Table,With,Garlic
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 750 ml-es befőttes üveghez:

8-10 db közepes kovászolni való uborka

1 csomag friss kapor

2-3 gerezd fokhagyma

torma, mustármag, koriandermag - elhagyhatók

2 %-os felöntőlé

ELKÉSZÍTÉS:

A felöntő levet a következő szerint készítsük el: 1 liter felforralt vizet hűtsünk vissza szobahőmérsékletűre, és adjuk hozzá 1 csapott evőkanál (kb. 2 dkg) sót. Az uborkát jó alaposan mossuk meg, ha kell, keféljük át mindegyiket, hogy eltűnjenek felületéről a szúrós részek. Mindegyik uborkát hosszában vágjuk be úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk. Az üveg aljára kerül egy jó nagy csokor kapor, a megtisztított fokhagymagerezdek és a többi fűszer - ahogy szeretjük. Rakjuk szorosan az üvegbe az uborkákat, igyekezzünk feltölteni a réseket, amennyire csak lehet! Öntsük fel az üveget a 2%-os lével úgy, hogy a lé az uborkákat teljesen ellepje, és inkább egy ujjnyira felettük legyen! Zárjuk rá az üvegre a tetőt, majd egy mélyebb tányérba állítva helyezzük nem túl meleg (max. 25 °C-os), fénytől védett helyre és hagyjuk érni 2-3 napig. TILOS tűző napra tenni! Naponta nyissuk ki egy kicsit az üveg tetejét, hogy a keletkező gázok távozhassanak! Ellenőrizzük a levet: ha a valamelyik uborka kilóg, mindenképpen öntsük fel. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy a lé kifut az üvegből, illetve erősen buborékozni/habzani kezd. Ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Ha fehér hártya képződik tetején, azt tiszta kanállal szedjük le, majd pótoljuk a hiányzó levet! A harmadik nap után kóstolgassuk a levét: amikor már ízletesnek találjuk, kész is van a savanyú. Tegyük hűtőbe, ott tároljuk! Pár nap múlva lesz fogyasztható! Hűvösebb időben hosszabb ideig tart, amíg elkészül! Bármilyen zöldségből készíthetünk így savanyúságot!

Savanyú dinnyehéj

Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. Nem kell, hogy kárba vesszen a héj! Remek csemegéket készíthetünk ebből is.

Hozzávalók:

1 görögdinnye héja

2-3 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

1/2 teáskanál mustármag

1 l víz

1 ek. só

ELKÉSZÍTÉS: 

Hasonlóan készíthetjük el, mint a kovászos uborkát, csak éppen itt a kenyér-fázis kimarad. Forraljunk fel annyi vizet sóval, amekkora üveget használunk. A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántoljuk le, majd a héjdarabokat vágjuk csíkokra és állítsuk az üvegbe. Tegyünk hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot. Öntsük a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárjuk le légmentesen. Tegyük nedves dunsztba 10 percre az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába. Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

Vegyes csalamádé

Hozzávalók:

2 kg uborka

2 kg káposzta

1 kg hagyma

1 kg paprika

0,5 kg sárgarépa

7 dkg só

1 kg cukor

3 dl 20%-os ecet

1 kávéskanál nátrium-benzoát

1 kávéskanál borkén

Elkészítés:

Keverjük össze a felaprított hozzávalókat, és rétegenként szórjuk meg a fűszerekkel. 24 óra alatt többször is forgassuk át, majd töltsük vödörbe, óriás befőttes üvegbe! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan szedegetünk ki belőle.



 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek