
Így turbózzák fel újabban a strandokon a lángost
Fokhagymával, sajttal és tejföllel az igazi, de miért ne lehetne tovább variálni a feltéteket? Mutatunk három szuper receptet, amik után mindenki megnyalja a tíz ujját!
Ha nyár, akkor lángos! Különösen a strandon tud nagyon jólesni egy kiadós úszás után, hiszen ilyenkor farkaséhes az ember – de akár otthon is készíthetsz a családnak. A sima fokhagymás, a tejfölös, és a sajtos-tejfölös a legnépszerűbb változat, de miért kellene itt leragadni? A strandokon már tudják ezt a büfések, és olyan rafinált módon variálják a lángos feltéteket, hogy legszívesebben mindet megkóstolná az ember. Ha szeretnél valami igazi különlegességet tenni a család asztalára, vagy a vendégeidet elkápráztatni, ezek a lángos feltétek tökéletesek, hiszen nem csupán finomak és különlegesek, de tökéletesen passzolnak a frissen készült, omlós és ropogós lángostésztához is. Mutatunk három szuper receptet!

1. Káposztás-marhahúsos lángos

Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 25 dkg burgonya
- 3 tk cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- fél fej káposzta
- 1 l sütőolaj
- 25 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
- Melegítsd fel a tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel langyos helyen.
- Keverd össze egy tálban a kétféle lisztet, a sót, a burgonyát és az élesztős tejet. Alaposan gyúrd össze kézzel, majd takard le, és keleszd 45 percig.
- Reszeld le a káposztát, majd kevés olajon karamellizáld a maradék cukrot. Erre tedd a reszelt káposztát, és pirítsd meg nagy lángon. Hagyd kihűlni, majd keverd bele a már megkelt lángostésztába.
- Ezután szakíts teniszlabda méretű gombócokat a tésztából, és pihentesd őket gyúródeszkán 10 percig. Nyújtsd őket vékonyra, és bő, forró olajban süsd ki.
- Pirítsd meg kevés olajon a finomra vágott hagymát, majd add hozzá a darált húst. Ízesítsd borssal, és időnként önts hozzá egy kevés vizet. Legalább 30-40 percig főzd.
- A kisütött lángosok tetejére tegyél tejfölt, majd erre a marhahúsos feltétet.
2. Grillezett zöldséges lángos

Hozzávalók (1 db lángoshoz):
- lángos alaptészta
- fél gerezd fokhagyma
- 2 ek tejföl
- 1 szelet sonka
- 1 db csiperkegomba
- 1 mokkáskanál olívaolaj
- 4 szelet kígyóuborka
- 4 szelet paradicsom
- 2 dkg füstölt sajt
- 1 evőkanál ketchup
- só, bors, csilipaprika
Elkészítés:
- A szokásos módon készítsd el a lángostésztát, majd süsd ki.
- A feltéthez grilltárcsán süsd meg a felszeletelt gombát sóval, borssal, olívaolajjal.
- Dörzsöld be fokhagymával a lángost, kend meg tejföllel, és tedd rá a kockákra vágott sonkát, a sült gombát, az uborkát és a paradicsomot. Reszeld rá a füstölt sajtot, locsold rá a ketchupot, és ízlés szerint tegyél rá egy kisebb csilipaprikát.
- Az egészet tedd a grillsütőbe, és pirítsd meg.
3. Krumplis-baconos lángos

Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 0,5 tk cukor
- fél fej hagyma
- 2 db tojás
- 2 dl olaj
- 5 gerezd reszelt fokhagyma
- 25 dkg reszelt sajt
- 1 kis doboz tejföl
- 15 dkg bacon
Elkészítés:
- Főzd meg héjában a krumplit, majd szűrd le, várd meg, míg kihűl. Hámozd meg és reszeld le.
- Morzsold langyos tejbe az élesztőt, és futtasd fel a cukorral.
- Szitáld tálba a lisztet, add hozzá a finomra vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot. Add hozzá a két tojást, majd jól dolgozd össze a tésztát. 20 percig keleszd meleg helyen, majd keverd hozzá a reszelt, főtt krumplit, és keleszd a duplájára a tésztát.
- A megkelt tésztát oszd 10 részre, formázz belőle gombócokat, majd lapítsd ki, és forró olajban süsd ki a lángosokat.
- Kockázd fel a bacont, süsd ropogósra. A kész lángosokat sózd, kend meg tejföllel, szórj rájuk reszelt sajtot, és végül tedd rájuk a baconkockákat.






