Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2022.06.23.

Így turbózzák fel újabban a strandokon a lángost

Fokhagymával, sajttal és tejföllel az igazi, de miért ne lehetne tovább variálni a feltéteket? Mutatunk három szuper receptet, amik után mindenki megnyalja a tíz ujját!

Ha nyár, akkor lángos! Különösen a strandon tud nagyon jólesni egy kiadós úszás után, hiszen ilyenkor farkaséhes az ember – de akár otthon is készíthetsz a családnak. A sima fokhagymás, a tejfölös, és a sajtos-tejfölös a legnépszerűbb változat, de miért kellene itt leragadni? A strandokon már tudják ezt a büfések, és olyan rafinált módon variálják a lángos feltéteket, hogy legszívesebben mindet megkóstolná az ember. Ha szeretnél valami igazi különlegességet tenni a család asztalára, vagy a vendégeidet elkápráztatni, ezek a lángos feltétek tökéletesek, hiszen nem csupán finomak és különlegesek, de tökéletesen passzolnak a frissen készült, omlós és ropogós lángostésztához is. Mutatunk három szuper receptet!

Fotó: Getty Images


 

1. Káposztás-marhahúsos lángos

Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 25 dkg burgonya
  • 3 tk cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • fél fej káposzta
  • 1 l sütőolaj
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl tejföl

Elkészítés:

  • Melegítsd fel a tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel langyos helyen.
  • Keverd össze egy tálban a kétféle lisztet, a sót, a burgonyát és az élesztős tejet. Alaposan gyúrd össze kézzel, majd takard le, és keleszd 45 percig.
  • Reszeld le a káposztát, majd kevés olajon karamellizáld a maradék cukrot. Erre tedd a reszelt káposztát, és pirítsd meg nagy lángon. Hagyd kihűlni, majd keverd bele a már megkelt lángostésztába.
  • Ezután szakíts teniszlabda méretű gombócokat a tésztából, és pihentesd őket gyúródeszkán 10 percig. Nyújtsd őket vékonyra, és bő, forró olajban süsd ki.
  • Pirítsd meg kevés olajon a finomra vágott hagymát, majd add hozzá a darált húst. Ízesítsd borssal, és időnként önts hozzá egy kevés vizet. Legalább 30-40 percig főzd. 
  • A kisütött lángosok tetejére tegyél tejfölt, majd erre a marhahúsos feltétet.

 

2. Grillezett zöldséges lángos

Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók (1 db lángoshoz):

  • lángos alaptészta
  • fél gerezd fokhagyma
  • 2 ek tejföl 
  • 1 szelet sonka
  • 1 db csiperkegomba
  • 1 mokkáskanál olívaolaj
  • 4 szelet kígyóuborka
  • 4 szelet paradicsom
  • 2 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál ketchup
  • só, bors, csilipaprika

 

Elkészítés:

  • A szokásos módon készítsd el a lángostésztát, majd süsd ki. 
  • A feltéthez grilltárcsán süsd meg a felszeletelt gombát sóval, borssal, olívaolajjal. 
  • Dörzsöld be fokhagymával a lángost, kend meg tejföllel, és tedd rá a kockákra vágott sonkát, a sült gombát, az uborkát és a paradicsomot. Reszeld rá a füstölt sajtot, locsold rá a ketchupot, és ízlés szerint tegyél rá egy kisebb csilipaprikát.
  • Az egészet tedd a grillsütőbe, és pirítsd meg.

 

3. Krumplis-baconos lángos

Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 tk cukor
  • fél fej hagyma
  • 2 db tojás
  • 2 dl olaj
  • 5 gerezd reszelt fokhagyma
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 15 dkg bacon

Elkészítés:

  • Főzd meg héjában a krumplit, majd szűrd le, várd meg, míg kihűl. Hámozd meg és reszeld le. 
  • Morzsold langyos tejbe az élesztőt, és futtasd fel a cukorral. 
  • Szitáld tálba a lisztet, add hozzá a finomra vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot. Add hozzá a két tojást, majd jól dolgozd össze a tésztát. 20 percig keleszd meleg helyen, majd keverd hozzá a reszelt, főtt krumplit, és keleszd a duplájára a tésztát.
  • A megkelt tésztát oszd 10 részre, formázz belőle gombócokat, majd lapítsd ki, és forró olajban süsd ki a lángosokat.
  • Kockázd fel a bacont, süsd ropogósra. A kész lángosokat sózd, kend meg tejföllel, szórj rájuk reszelt sajtot, és végül tedd rájuk a baconkockákat.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek