tóth gabi
Máris érik ez a különlegesen finom gyümölcs; ha szeretnéd eltenni télire, mutatunk egy olyan praktikát, amitől leesik az állad.
Elkezdődött a befőzőszezon, itt az ideje eltenni télire a finom, friss meggyet. Míg a lekvárokat elég szárazdunsztba tenni 24 órára, a befőttekkel más a helyzet: ahhoz, hogy tartósak maradjanak, fontos a nedves dunsztolás, amit legtöbbször fazékban szoktak elvégezni. Ez a módszer sokak számára macerásnak tűnhet, hiszen a forró vízbe, fazékba állított üvegek forrók, és a lábasba egyszerre csak kevés fér. Van, aki mosogatógépben vagy befőzőautomatában végzi el a dunsztolást, de a magyar háziasszonyok kedvenc praktikájához egyikre sincs szükség, elég az üvegeket a sütőbe állítani.
Az előkészületek ugyanazok, mint a hagyományos, fazékban történő dunsztolásnál, vagyis alaposan válogasd át és mosd meg a meggyszemeket, majd tedd őket csírátlanított befőttes üvegekbe úgy, hogy minél szorosabban legyenek. Ki is magozhatod a meggyet, de akár egyben is elteheted. Készülhet édesítőszerrel, cukorral, vagy lehet tökéletesen cukormentes is a befőtt. Ha édesíteni szeretnéd, egy-egy evőkanál cukrot vagy eritritet tegyél mindegyik üvegbe, majd öntsd fel a gyümölcsöket annyi vízzel, hogy teljesen ellepje őket. Ezután jó szorosan zárd le őket a fedőkkel.
A sütőben dunsztoláshoz egy magas falú tepsire lesz szükséged; ebbe sorakoztasd a lezárt üvegeket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A tepsit úgy helyezd el a sütőben, hogy az üvegek nagyjából a sütőtér közepén legyenek. Ezután önts a tepsibe annyi meleg vizet, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. Állítsd alsó sütésre a sütőt, és állítsd a hőfokot 150-160 Clesius fokra. Addig "süsd" az üvegeket, míg el nem kezd gyönyözni bennük a víz – majd hagyd bugyogni 3-5 percig. Ezután kapcsold ki a sütőt, és hagyd odabent kihűlni az üvegeket. Utána mehetnek is a befőttek a kamrapolcra.