Létrehozva: 2022.06.12.

A kapor mellett ez kell még a tökéletes kovászos uborkához

Kapor nélkül elképzelhetetlen ez a nyári savanyúság, de van még egy összetevő, amitől különlegesen pikáns íze lesz. Mutatjuk a receptet!

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Egyre olcsóbban kapható a fürtös uborka, most már annak is érdemes elkészítenie ezt a finomsáot, aki eddig halogatta – hiszen ez a savanyúság nem csupán finom, de nagyon egészséges is. Az erjedés során ugyanis olyan, jó baktériumok szaporodnak el, amik támogatják az emésztést. A kapor nélkülözhetetlen összetevője a jó kovászos uborkának; de mellette érdemes egy kis fokhagymával is megbolondítanod. Mutatjuk a receptet!

Pickled,Cucumbers,In,Bowl,On,Wooden,Rustic,Table,With,Garlic
Fotó: Shutterstock


 

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka (10-15 cm-es darabok)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 szelet barna kenyér
  • 1,5 liter víz
Cucumbers,Pickled,In,Vinegar,With,Dill,And,Garlic
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg az uborkákat, majd vágd le a végeiket. Kóstold meg, nem keserűek-e a végek! Vágd be őket hosszában mindkét irányból, így jobban átjárja a kovászolás alatt a lé.
  • Fogj egy háromliteres befőttes üveget, tegyél az aljára egy réteg kaprot, majd állítsd bele az uborkákat – ez úgy a legkönnyebb, ha megdöntöd az üveget. A végén tedd a tetejére a maradék kaprot és a megpucolt fokhagymagerezdeket. Intenzívebb lesz a fokhagymaíz, ha hosszában kettévágva teszed az üvegbe a gerezdeket.
  • A sót szórd a vízbe, majd tedd fel forrni. Hűtsd vissza, de ne legyen hideg, inkább meleg-langyos; így öntsd az üvegbe úgy, hogy ellepje az uborkákat. Ha marad sós lé, tedd félre, hiszen az erjedés során ki fog futni valamennyi az üvegből, ezzel tudod majd pótolni.
  • Tedd a kenyeret az uborkák tetejére, majd az egészet fedd le egy kistányérral. Célszerű az üveget egy nagyobb edénybe helyezni, hiszen erjedés közben kifuthat a leve.
  • Meleg, nem napos helyen 3-4 nap alatt készül el a roppanós kovászos uborka.


 

Fotó: Shutterstock

A kapor gyógynövény is

Bár alapvetően fűszerként használjuk a konyhában, a kapornak számtalan gyógyhatása van. Vízhajtó hatású, enyhíti a puffadást és az emésztési zavarokat, de akkor is segít, ha valaki étvágytalanságban szenved. Antimikrobiális hatása miatt sebgyógyításra is használható, és emellett nyersen fogyasztva pótolja az A- B- és E-vitaminokat, valamint rengeteg kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és rezet tartalmaz.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek