RETRO RÁDIÓ

A kapor mellett ez kell még a tökéletes kovászos uborkához

Cucumbers,Pickled,In,Vinegar,With,Dill,And,Garlic
Létrehozva2022. 06. 12. 17:00

Kapor nélkül elképzelhetetlen ez a nyári savanyúság, de van még egy összetevő, amitől különlegesen pikáns íze lesz. Mutatjuk a receptet!

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Egyre olcsóbban kapható a fürtös uborka, most már annak is érdemes elkészítenie ezt a finomsáot, aki eddig halogatta – hiszen ez a savanyúság nem csupán finom, de nagyon egészséges is. Az erjedés során ugyanis olyan, jó baktériumok szaporodnak el, amik támogatják az emésztést. A kapor nélkülözhetetlen összetevője a jó kovászos uborkának; de mellette érdemes egy kis fokhagymával is megbolondítanod. Mutatjuk a receptet!

Pickled,Cucumbers,In,Bowl,On,Wooden,Rustic,Table,With,Garlic
Fotó: Shutterstock


 

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka (10-15 cm-es darabok)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 szelet barna kenyér
  • 1,5 liter víz
Cucumbers,Pickled,In,Vinegar,With,Dill,And,Garlic
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg az uborkákat, majd vágd le a végeiket. Kóstold meg, nem keserűek-e a végek! Vágd be őket hosszában mindkét irányból, így jobban átjárja a kovászolás alatt a lé.
  • Fogj egy háromliteres befőttes üveget, tegyél az aljára egy réteg kaprot, majd állítsd bele az uborkákat – ez úgy a legkönnyebb, ha megdöntöd az üveget. A végén tedd a tetejére a maradék kaprot és a megpucolt fokhagymagerezdeket. Intenzívebb lesz a fokhagymaíz, ha hosszában kettévágva teszed az üvegbe a gerezdeket.
  • A sót szórd a vízbe, majd tedd fel forrni. Hűtsd vissza, de ne legyen hideg, inkább meleg-langyos; így öntsd az üvegbe úgy, hogy ellepje az uborkákat. Ha marad sós lé, tedd félre, hiszen az erjedés során ki fog futni valamennyi az üvegből, ezzel tudod majd pótolni.
  • Tedd a kenyeret az uborkák tetejére, majd az egészet fedd le egy kistányérral. Célszerű az üveget egy nagyobb edénybe helyezni, hiszen erjedés közben kifuthat a leve.
  • Meleg, nem napos helyen 3-4 nap alatt készül el a roppanós kovászos uborka.


 

Fotó: Shutterstock

A kapor gyógynövény is

Bár alapvetően fűszerként használjuk a konyhában, a kapornak számtalan gyógyhatása van. Vízhajtó hatású, enyhíti a puffadást és az emésztési zavarokat, de akkor is segít, ha valaki étvágytalanságban szenved. Antimikrobiális hatása miatt sebgyógyításra is használható, és emellett nyersen fogyasztva pótolja az A- B- és E-vitaminokat, valamint rengeteg kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és rezet tartalmaz.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.