
Kapor nélkül elképzelhetetlen ez a nyári savanyúság, de van még egy összetevő, amitől különlegesen pikáns íze lesz. Mutatjuk a receptet!
Ha nyár, akkor kovászos uborka! Egyre olcsóbban kapható a fürtös uborka, most már annak is érdemes elkészítenie ezt a finomsáot, aki eddig halogatta – hiszen ez a savanyúság nem csupán finom, de nagyon egészséges is. Az erjedés során ugyanis olyan, jó baktériumok szaporodnak el, amik támogatják az emésztést. A kapor nélkülözhetetlen összetevője a jó kovászos uborkának; de mellette érdemes egy kis fokhagymával is megbolondítanod. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:
- 2 kg uborka (10-15 cm-es darabok)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1,5 evőkanál só
- 1 szelet barna kenyér
- 1,5 liter víz

Elkészítés:
- Alaposan mosd meg az uborkákat, majd vágd le a végeiket. Kóstold meg, nem keserűek-e a végek! Vágd be őket hosszában mindkét irányból, így jobban átjárja a kovászolás alatt a lé.
- Fogj egy háromliteres befőttes üveget, tegyél az aljára egy réteg kaprot, majd állítsd bele az uborkákat – ez úgy a legkönnyebb, ha megdöntöd az üveget. A végén tedd a tetejére a maradék kaprot és a megpucolt fokhagymagerezdeket. Intenzívebb lesz a fokhagymaíz, ha hosszában kettévágva teszed az üvegbe a gerezdeket.
- A sót szórd a vízbe, majd tedd fel forrni. Hűtsd vissza, de ne legyen hideg, inkább meleg-langyos; így öntsd az üvegbe úgy, hogy ellepje az uborkákat. Ha marad sós lé, tedd félre, hiszen az erjedés során ki fog futni valamennyi az üvegből, ezzel tudod majd pótolni.
- Tedd a kenyeret az uborkák tetejére, majd az egészet fedd le egy kistányérral. Célszerű az üveget egy nagyobb edénybe helyezni, hiszen erjedés közben kifuthat a leve.
- Meleg, nem napos helyen 3-4 nap alatt készül el a roppanós kovászos uborka.

A kapor gyógynövény is
Bár alapvetően fűszerként használjuk a konyhában, a kapornak számtalan gyógyhatása van. Vízhajtó hatású, enyhíti a puffadást és az emésztési zavarokat, de akkor is segít, ha valaki étvágytalanságban szenved. Antimikrobiális hatása miatt sebgyógyításra is használható, és emellett nyersen fogyasztva pótolja az A- B- és E-vitaminokat, valamint rengeteg kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és rezet tartalmaz.







