Minél színesebb a húsvéti asztal, annál jobb – ehhez pedig tökéletes választás a céklával marinált tojás, ami izgalmas színével, és nem mellesleg mennyei ízével feldobja az ünnepi menüt. A mutatós finomságot egy magyar háziasszony osztotta meg Facebookon, és elmondta, hogy az eredeti receptet helyett fermentált céklalevet használt. Az ünnepekig már nincs idő fermentálni, de akkor sem kell lemondanod erről a különlegességről; a céklával marinált tojás friss céklával is elkészíthető. Mutatjuk a recepteket!
Marinált tojás fermentált céklával
Hozzávalók:
5 dl fermentált céklalé
20 dkg frissen reszelt torma
10 tojás
Elkészítés:
Főzd meg a tojásokat a szokásos módon, majd ha kihűltek, pucold meg őket.
Keverd össze a savanyú céklalevet a frissen reszelt tormával, majd tedd a tojásokat egy befőttes üvegbe, és öntsd rájuk a levet.
Tedd a hűtőbe, és pár napig hagyd pácolódni.
Marinált tojás friss céklából
Hozzávalók:
10 tojás
2,5 dl céklalé
4 evőkanál cukor
2,5 dl fehérborecet
1 kisebb fej hagyma
Elkészítés:
Keverd össze a céklalevet, az ecetet és a cukrot másfél deci vízzel, egy teáskanál sóval, és ízlés szerint fűszerekkel: tehetsz hozzá zsályát, rozmaringot, borsot és tormát is.
Ha langyosra hűltek a tojások, pucold meg őket, és tedd vissza a főzőlébe. Tedd a hűtőbe (mutatós, ha egy szép csatos üvegben tárolod tálalásig), és hagyd, hogy egy napig átjárja a tojásokat a szín és az íz.