tóth gabi
Megújult nagyanyáink nagy kedvence, a tejbegríz. Mostantól bepanírozva és sütve kerül az asztalra. Édes, illatos, ropogós! Próbáld ki, zseniális!
A magyar ember mindent kiránt: nemcsak a csirkemellet, a borjúlábat, a karajt, és a karfiolt. Most meg itt a tejbegríz! Legalábbis ez derült ki a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban, ahol többen is esküdöztek arra, hogy nagyon finom ez az egyszerű fogás.
A rántott tejbegríz finom vaníliás íze miatt olyan, mintha valami különleges sütemény lenne, miközben épp az a lényeg benne, hogy nagyon egyszerű. Tényleg percek alatt össze lehet dobni, lekvárral vagy Nutellával kínálva fantasztikus csemege.
A panírozáshoz: liszt, tojás zsemlemorzsa
2. Akkor jó a kirántani való tejbegríz, amikor már megáll benne a kanál. Érdemes ekkor beletenni a cukrokat, így kisebb eséllyel ég le főzés közben.
Mindenképp reszeljünk bele citromhéjat, attól isteni íze lesz. Jól keverjük össze.
3. A sűrű tejbegrízt simítsuk sütőpapírral kibélelt tepsibe és lehetőleg várjuk meg, míg kihűl.
4. A sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből megdermedt tejbegrízt és borítsuk egy deszkára. Szeleteljük fel. Vigyázzunk, eléggé ragad, érdemes a kést néha bevizezni.
5. Panírozzuk be a tejbegríz szeleteket a szokásos módon: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa.
6. Süssük ki. A kész szeleteket érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy leitassa a fölösleges olajat.
7. Lekvárral, Nutellával tálalva ellenállhatatlan finomság. Mindenki imádja!Kevés porcukorral is meghinthetjük a szeletek tetejét.
Így néz ki közelről a rántott tejbegríz:
Hidegen és melegen is nagyon finom!
Egy kis tudomány: mitől keményedik a tejbegríz? A tejbegríz valójában egy tejből és búzadarából készült kása. Mivel állaga hasonlít a pudingéra, németül grízpudingnak is nevezik. Gyenge tűzön főzik, elegendő időt adva a gríznek, hogy beszívja a tejet és megpuhuljon. Főzés közben a grízben tárolt keményítőmolekulák hatására történik a sűrűsödés. Az eredmény olyan krémszerű massza, amelyben továbbra is láthatók a grízszemcsék.