tóth gabi
Nem túlzás mindaz, ami a címben szerepel! Ugyanis kevesen tudják, mi ennek az erdő alján növekedő csodanövénynek a titka. Mi magyarok lépéselőnyben vagyunk, hiszen nálunk készül a legfinomabb medvehagyma krémleves!
A tavasz legnagyobb slágere kétségtelenül a medvehagyma, mely márciusban dúsan hozza leveleit az erők alján. Jellegzetes illata a fokhagymára emlékeztet, angol nyelvterületen így is hívják: wilde garlic, azaz vadfokhagyma. A téli hónapok ínsége után valóságos vitaminbomba! Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is alkalmas. A- és C-vitaminban, illetve vasban rendkívül gazdag.
Ehetjük nyersen, például vajas kenyérhez, tehetjük salátába, de főzve vagy sütve is számtalan módon elkészíthető. Rakhatjuk pogácsába, gnocchiba, de eltehetjük télire pestoként is. A legegyszerűbb belőle készült étel pedig nem más, mint a hagyma krémleves, amit 20 perc alatt laza csuklóval bárki össze tud dobni!
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók
Így készül:
TIPP:
Medvehagyma krémlevest számos módon készíthetsz. Van, aki brokkolival, van, aki zöldborsóval vagy éppen kukoricával főzi vegyesen. Érdemes több verziót kipróbálni, mindegyik nagyon finom és garantáltan egészséges!
VIGYÁZAT! Ha nem piacon veszed a medvehagymát, hanem magad szeded az erdőben, nagyon oda kell figyelned! A medvehagyma levele ugyanis külsőre megtévesztően hasonlít a később virágzó gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére – ez utóbbi két növény pedig mérgező.