MEDICINA

Meglepő, de így juthatsz igazán sok D-vitaminhoz márciusban

Nagyon fontos a D-vitamin télen a szervezet számára. Ilyenkor nem süt eleget a nap, hiány keletkezhet a szervezetdben. Mutatjuk, hogyan tudod pótolni!

Hihetetlen, de nemrégiben kiderült, hogy Európában a téli hónapok végére szinte mindenki, kivétel nélkül D-vitamin- hiánytól szenved! Utánajártunk, miért annyira fontos ez a vitamin, és hogyan pótolható

Régebben úgy tudtuk, a D-vitamin csupán az egészséges csontozat felépítéséhez szükséges. Mára azonban bebizonyították, hogy e fontos anyagnak a hiánya számos betegség okozója lehet. Még egy hosszú idő óta húzódó torokgyulladás hátterében is állhat D-vitamin-hiány!

Egy igazi főszereplő

Ezt az anyagot szervezetünk saját maga állítja elő a napfény hatására. Télen a nap nem elég erős ahhoz, hogy szeptembertől májusig elegendő D-vitamin legyen a szervezetünkben. Legfontosabb feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, és a csontképződés elősegítése. Erősíti az immunrendszert és csökkenti a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát. A D-vitamin hiánya jelentősen növeli a vastagbél- és emlőrák, a szív-érrendszeri betegségek esélyét, továbbá csökkenti a fogamzóképességet. Alacsony D-vitamin-szint esetén gyakoriak az egyes autoimmun betegségek is. D-vitamin szabályozza az immunrendszer működését, segít a 2-es típusú cukorbetegségen, a magas vérnyomáson, és a depresszióból való kilábalásból is. A D-vitamin-szintet a vérmintából szokták meghatározni, vagy csontsűrűségméréssel. A csontsűrűség csökkenése már előrehaladott állapotot jelez.

Hogyan pótoljuk?

Ha elég napfény éri a bőrünket, akkor nincs gondunk a D-vitamin mennyiségével. Egyes kutatók szerint télen segíthet a szoláriumozás is, de mindenki maga eldöntheti, hogy használja ezt az eszközt vagy sem. Tapasztalatok szerint télen, hetente egyszer 5-10 perc mesterséges barnulás jól jöhet, de a heti többszöri, túlzott szoláriumozás káros is lehet a bőrnek, és növelheti a rák kialakulását is.

Érdemes az egészséges étkezésre is odafigyelni

Nagyon jó forrást jelentenek az édesvízi és tengeri halak, (lazac, makréla), tőkehal és tőkehal máj, halkonzervek, vargányagomba, tojássárgája, vaj, zsírcsökkentett tej, mandulatej, joghurt, tejjel készült pudingok, friss narancslé, reggeli gabonafélék, zabpehely, tofu, sajt, a marha vagy borjúmáj. A táplálékkal bevihető vitamin mennyisége, viszont nem elegendő a szervezet számára, így ajánlott ezen felül D-vitamin-készítményekkel is pótolni.

Mindenképpen pótolni kell az alábbi esetekben:

- Túl gyakori felső és alsó légúti betegségek

- Visszatérő tüdőgyulladás

- Bronchitis

- Egyre terjedő / romló ekcéma vagy pikkelysömör 

- Legyengült immunrendszer

- Szív és érrendszeri betegségek

- Csontritkulás

- 2. típusú cukorbetegség

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?