tóth gabi
Jó döntés, ha leállnál a cukorral - ha azonban mesterséges édesítõt használsz helyette, az rossz döntésnek bizonyulhat. Megmutatjuk, mivel érdemes helyettesíteni a cukrot, és mi az, amit inkább kerülj el messzire.
Jessica Spendlove ausztrál dietetikus szerint kétségtelen, hogy a finomított cukor nem egészséges étel. Ám a mesterséges édesítőszerek sem olyan egészségesek, amilyeneknek első látásra gondoljuk őket. Sok embernél ugyanis a steviával együtt gyomor- és bélrendszeri problémákat, például puffadást, görcsöket és hasi fájdalmat okozhat. Ám a szakember szerint nem lehetetlen úgy édesíteni az ételeket, hogy mind a cukrot, mind pedig az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket kihagyjuk belőlük.
A gyümölcsről például nem is gondolnánk, milyen jó édesítő. Ha például a süti tésztáját összenyomott banánnal, vagy leturmixolt datolyával édesíted, cukor nélkül lehet sokkal jobb az ízük.
A mesterséges édesítőszerek előnyeit gyakran hangsúlyozzák, míg a mellékhatásaikról sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre, a kutatásokat gyakran a gyártó cégek finanszírozzák. Jessica Spendlove szerint, bár a finomított cukor valóban egészségtelen, a gyümölcsben és a tejtermékekben levő természetes cukrok fontos részei az egészséges étrendnek. A méz, vagy a juharszirup sem rossz megoldás, feltéve persze, hogy mértékkel használjuk. Ezekben ugyanis hasznos tápanyagok is vannak a cukortartalmukon kívül. Persze a mérték nagyon fontos, a természetes cukorpótlókból is a lehető legkevesebbet érdemes tartalmaznia az étrendünknek.