DIÉTA

Így fogyhatsz akkor is, ha gyűlölsz tornázni

Mindenkinek vannak olyan időszakok az életében, amikor semmi kedve edzeni. De vajon hogyan fogyhatsz akkor is, ha éppen utálsz fárasztó edzésekre járni?
  • Szerző: Ripost

Van egy jó hírünk: edzés nélkül sem lehetetlen a fogyás. A szakértők szerint ugyanis a súlyod 75-80 százalékban a diétádon, és csak 20-25 százalékban az edzésen múlik. Ez azt jelenti, hogy ha áttérsz az egészséges étkezésre, sok sovány húst és tejterméket, zöldséget, és nagyon kevés cukrot és feldolgozott ételt fogyasztasz, akkor elérheted a célodat – igaz, sokkal lassabban, mint ha sportolnál is.

A fogyás ugyanis több tényezőn múlik. Legelőször is az anyagcseréden: míg sok embernek nagyon gyors az anyagcseréje, másoknak lassabb, így nekik nagyobb önfegyelemre van szükségük, ha sikeres fogyásra vágynak. A kiinduló súly is számít, minél nagyobb túlsúlyról indul valaki, annál gyorsabban fogy az egészséges ételek hatására.

Ráadásul a diéta és a sport mellett az is számít, mennyire vagy kipihent és stresszes – ha e téren tudsz javítani az életmódodon, máris közelebb vagy a célhoz. Ha azt szeretnéd, hogy hormonálisan is egyensúlyban maradj, akkor naponta legalább hét órányi megszakítás nélküli alvásra van szükséged, és néhány hatásos stresszkezelő technikára.

Persze a rendszeres mozgás szerepét azért nem érdemes lebecsülni. Rengeteg jó hatása van, miközben az ülő életmód még az egészséges embert is képes megbetegíteni.

A mozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a hangulatot, segít megóvni a csontsűrűséget, és az agy működését is serkenti. Ha semmit nem sportolsz, akkor a szervezeted elkezdi leépíteni az izmokat, ez pedig nem csak azt jelenti, hogy gyengébb leszel, hanem azt is, hogy lelassul az anyagcseréd. Épp ezért érdemes valami olyan mozgásformát keresned, amelyiktől jól érzed magad. Ez nem csak edzőtermi edzés lehet, hanem séta, kirándulás, biciklizés, de akár az is, hogy minden reggel gyalog jársz a munkahelyedre. Ha gyors eredményt szeretnél látni, akkor viszont a magas intenzitású intervallumos edzés a neked való, amit hetente kétszer érdemes végezned, és kiegészíteni némi sétával vagy kocogással, megfelelő étkezéssel és elegendő pihenéssel. Így sokkal gyorsabban éred el az álomalakot is!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?