FAZÉK

Tilos meg­venni ezt a csir­ke­mel­let, mu­tat­juk, mire kell fi­gyelni!

A ba­romfi­fé­lék nagy­ipari tar­tása olyan el­vál­to­zá­so­kat oko­zott az ál­la­tok hú­sá­ban, ame­lyek ki­fe­je­zet­ten ká­ro­sak az em­be­rek egész­sé­gére.

A közgondolkodásban a mai napig élénken él az elképzelés, hogy egészségtudatos döntést hoz, aki csirkemellet választ a vörös húsok helyett. Az utóbbi évtizedekben ugyanis komoly marketingkampány folyt a disznó- és a marhús lejáratására. A csapból is az folyt, hogy a magas zsírtartalmuk miatt fogyasztásuk rendkívül káros az egészségre. A sarokba szorított naiv húsfogyasztóknak pedig egyetlen menekülőútjuk maradt: a szárnyasok.

Csakhogy mára kiderült, nem feltétlenül döntünk helyesen, ha a csirkemellet emeljük le a boltok polcairól.

Fotó: Keller Mátyás
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A profitmaximálás érdekében az ipari állattartók a csirkét egyre rövidebb idő alatt hizlalják vágóképes méretűre. A hormonokkal dúsított takarmánytól egészen a zsúfolásig tömött ketrecekig  mindent bevetnek. Az embertelen körülmények között élő baromfi húsminősége pedig pocsék lett.

A szupermarketekben kapható csirkemelleken például szemmel is jól látható fehér csíkok jelentek meg, melyek egyet jelentenek az egészségtelen áruval.

A szűkös helyen felnevelt csirkéknek esélyük sincs rövidke életük alatt a mozgásra. A zárt tér pedig komoly izomsorvadást okoz, izomszövetek helyett zsírszövet képződik a testükben.

Egy brit tanulmány szerint az utóbbi öt évben 221%-al nőtt a csirkemell zsiradéktartalma - ráadásul ezek zöme egészségtelen zsírsavakból áll.

Továbbá ezekben a szövetekben rakódnak le a takarmányból származó növekedési hormonok is.

Ezek pedig az emberi szervezetben komoly károsító hatást válthatnak ki!

Tehát a fehér csíkos csirkemellfilét tilos megvásárolni!

A szupermarketek húsos kínálatát amúgy is jobb elkerülni. Tipikusan az ilyen helyekre kerülnek a tömegtermékek. Inkább próbáljuk meg piacokról vagy kistermelőktől beszerezni a húsárút.

Eközben a címlapon