MEDICINA

Őrü­let, mit művel a spe­nót a fo­ga­id­dal! Tudsz erről?

A spe­nót­ban egyet­len dolog van, amit nem sze­re­tünk: az, amit a fo­ga­ink­kal művel. De vajon miért hagy raj­tuk fura, csi­kor­gós nyo­mot?
címkék:

A “spenótos fog” néven ismert fura jelenség, amikor a fogaidon kellemetlen, krétaszerű, csikorgó érzés lesz úrrá spenótevés után, a zöld levelekben található oxálsavnak köszönhető. Az oxálsav egyébként számos növényben megtalálható, a spenót azonban a szokottnál nagyobb mennyiséget tartalmaz belőle. Azért van rá szükség, mert képes hozzákötődni egyes ásványi anyagokhoz, és segíteni azok felszívódását. A spenót esetében a kalcium az az ásványi anyag, amelyikhez hozzákötődik.

Fotó: Pinterest

Amikor a spenótot megrágjuk, a nyálban levő kalcium hozzákötődik az oxálsavhoz, és kalcium-oxalát kristályok jönnek létre – ezek ragadnak hozzá a fogadhoz, és teszik csikorgóssá. Ezért azonban nem érdemes lemondani a spenótról, hiszen nagyon hasznos eledel, a kristályok pedig nem ártanak a fogadnak – ha nagyon zavar a dolog, moss fogat spenótevés után. Ez alól csak az az eset a kivétel, ha hajlamos vagy a vesekőre. Ilyenkor konzultálj az orvosoddal, mert lehet, hogy célszerű kerülnöd az oxálsavban gazdag ételeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
címkék: