kulcsár edina
Tégy szódabikarbónát a palacsintatésztába és megdöbbensz! Olyan izgalmas palacsintád lesz, mint még soha! Imádni fogod, mert viccesen néz ki, ráadásul így sokkal egészségesebb!
Eddig is tudtuk, hogy a szódabikarbóna az ügyeletes zseni a háztartásokban: tisztíthatsz vele edényt, csempét, csapot, de még vécécsészét is. Még jobb, ha kevés vízben feloldva megiszod, hiszen kiderült, hogy a szódabikarbóna akár évekkel meghosszabbítja az életedet!
De ha meginni lehet, akár meg is ehetjük! Miért is ne tehetnénk bizonyos ételekhez szódabikarbónát?
Erre a kérdésre több háziasszony is nevetve csattanna fel, hiszen számos olyan étel létezik, amit kimondottan szódabikarbónával készítünk - és ezt elvileg mindenki tudja. Leginkább a sütőpor helyettesíthető vele, sokan például szódabikarónával sütik a piskótát, állítólag sokkal magasabbra nő tőle a sütemény tésztája. De fasírtba, zöldségpogácsába is teheted, így lazább, könnyebb lesz az ételek állaga.
És most itt a szuper újítás, a nagy palacsintatrükk!
Tegyél szódabikarbónát a palacsinta tésztájába és megdöbbensz! Eszméletlen formát ölt a palacsinta, amikor kisütöd!
Lyukas lesz a palacsinta! Ide süss!
Elképesztően újszerű a látvány, megenni pedig hatalmas élmény az ilyen palacsintát!
Lyukacsos-szivacsos állapota miatt sokkal könnyebb a tésztája, mint amit megszoktunk. Mondhatjuk kímélő desszertnek is, hiszen a rengeteg lyuk, amit megeszel vele, egy szemernyi kalóriát sem tartalmaz! Másrészt valóban vigyáz az egészségedre ez a palacsinta, hiszen a szódabikarbóna tartalma miatt így rengeteg bikarbonátot viszel a szervezetedbe - ez az ion pedig lúgos kémhatásával segít megelőzni a szervezet elsavasodását! Lássuk akkor a receptet:
Hozzávalók:
1 pohár liszt
3 dl natúr joghurt
1 tojás
1 ek. cukor
1/2 tk. szódabikarbóna
csipet só
1 ek. olaj
1 dl forró víz
Így készítsd:
1. A lisztet, a joghurtot, a tojást, a cukrot és a sót keverd simára. Fontos, hogy a massza tényleg csomómentes legyen!
2. Forrásban lévő vízben keverd el a szódabikarbónát és keverd az alaphoz. Jól dolgozd össze, krémes állagú palacsintatésztát kell kapnod.
3. Tedd félre a palacsintatésztát, 10 percig hagyd pihenni.
4. Keverd el az olajat a tésztában.
5. Jól felforrósított és olajjal átkent serpenyőben süsd ki a lyukas palacsintákat!
Próbáld ki csokikrémmel:
TIPP:
Ha kihagyod a cukrot a tésztából, sós tölteléket is tehetsz a lyukas palacsintába. Igazán finom a fetás-spenótos vagy a gombás-húsos változat.