FAZÉK

Nem hi­szed el, mit művel a pa­la­csin­tá­val a szó­da­bi­kar­bóna!

Tégy szó­da­bi­kar­bó­nát a pa­la­csin­ta­tész­tába és meg­döb­bensz! Olyan iz­gal­mas pa­la­csin­tád lesz, mint még soha! Imádni fogod, mert vic­ce­sen néz ki, rá­adá­sul így sok­kal egész­sé­ge­sebb!

Eddig is tudtuk, hogy a szódabikarbóna az ügyeletes zseni a háztartásokban: tisztíthatsz vele edényt, csempét, csapot, de még vécécsészét is. Még jobb, ha kevés vízben feloldva megiszod,  hiszen kiderült, hogy a szódabikarbóna akár évekkel meghosszabbítja az életedet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
De ha meginni lehet, akár meg is ehetjük! Miért is ne tehetnénk bizonyos ételekhez szódabikarbónát?

Erre a kérdésre több háziasszony is nevetve csattanna fel, hiszen számos olyan étel létezik, amit kimondottan szódabikarbónával készítünk - és ezt elvileg mindenki tudja. Leginkább a sütőpor helyettesíthető vele, sokan például szódabikarónával sütik a piskótát, állítólag sokkal magasabbra nő tőle a sütemény tésztája. De fasírtba, zöldségpogácsába is teheted, így lazább, könnyebb lesz az ételek állaga.

És most itt a szuper újítás, a nagy palacsintatrükk!

Tegyél szódabikarbónát a palacsinta tésztájába és megdöbbensz! Eszméletlen formát ölt a palacsinta, amikor kisütöd!

Lyukas lesz a palacsinta! Ide süss!
A szódabikarbóna dolgozik! (Fotó: Pinterest)
A szódabikarbóna dolgozik! (Fotó: Pinterest)
Elképesztően újszerű a látvány, megenni pedig hatalmas élmény az ilyen palacsintát!

Lyukacsos-szivacsos állapota miatt sokkal könnyebb a tésztája, mint amit megszoktunk. Mondhatjuk kímélő desszertnek is, hiszen a rengeteg lyuk, amit megeszel vele, egy szemernyi kalóriát sem tartalmaz!Másrészt valóban vigyáz az egészségedre ez a palacsinta, hiszen a szódabikarbóna tartalma miatt így rengeteg bikarbonátot viszel a szervezetedbe - ez az ion pedig lúgos kémhatásával segít megelőzni a szervezet elsavasodását! Lássuk akkor a receptet:

Ilyen palacsintát még nem láttál! (Fotó: Pinterest)
Ilyen palacsintát még nem láttál! (Fotó: Pinterest)

Lyukas palacsinta

Hozzávalók:

1 pohár liszt

Eközben a címlapon

3 dl natúr joghurt

1 tojás

1 ek. cukor

1/2 tk. szódabikarbóna

csipet só

1 ek. olaj

1 dl forró víz

Egészen más érzés beleharapni! Habkönnynű a tésztája! (Fotó: Pinterest)
Egészen más érzés beleharapni! Habkönnynű a tésztája! (Fotó: Pinterest)

Így készítsd:

1. A lisztet, a joghurtot, a tojást, a cukrot és a sót keverd simára. Fontos, hogy a massza tényleg csomómentes legyen!

2. Forrásban lévő vízben keverd el a szódabikarbónát és keverd az alaphoz. Jól dolgozd össze, krémes állagú palacsintatésztát kell kapnod.

3. Tedd félre a palacsintatésztát, 10 percig hagyd pihenni.

4. Keverd el az olajat a tésztában.

5. Jól felforrósított és olajjal átkent serpenyőben süsd ki a lyukas palacsintákat!

Izgalmas ízkaland, próbáld ki! (Fotó: Pinterest)
Izgalmas ízkaland, próbáld ki! (Fotó: Pinterest)

Próbáld ki csokikrémmel:

Nagyon finom! (Fotó: Pinterest)
Nagyon finom! (Fotó: Pinterest)

TIPP:

Ha kihagyod a cukrot a tésztából, sós tölteléket is tehetsz a lyukas palacsintába. Igazán finom a fetás-spenótos vagy a gombás-húsos változat.