MEDICINA

Most érik a legfinomabb, gyógyerejű magyar gyümölcs, élj 100 évig

Úton-útfélen rád mosolyognak a piros eperrel teli ládák, hisz már javában dübörög a szezon. Ne maradj ki te sem a jóból, hisz az eper rendkívül ízletes, és fantasztikus gyógyhatással bír!
  • Szerző: F. E.

A földi eper, azaz a szamóca édes-vörös színének és zamatos ízének nehéz ellenállni, épp ezért rengeteg élelmiszer-készítményben találkozunk hasonló ízesítéssel (fagylalt, lekvár, csokoládé stb.).

Ez a szezonális gyümölcs azonban nemcsak finom, hanem

értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal van tele, valamint élelmi rostokban, káliumban és magnéziumban is gazdag.

Ismerd meg közelebbről az eper egészségre gyakorolt hatásait:

1. Javítja az agy működését

Antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, így jótékonyan befolyásolja az agyi aktivitást. A benne lévő jód és kálium javítja az agy vérkeringését.

2. Növeli az immunitást

A C-vitaminban gazdag gyümölcs nem véletlenül erősíti a szervezet védelmi rendszerét. 51,5 mg C-vitamin van jelen egyetlen eperben. Egy csésze eper akár fedezheti a napi C-vitamin-szükségletet.

3. Javítja a szív kondícióját

Az antioxidánsokban gazdag eper segít az artériák plakkmentes állapotának megtartásában, védve az erek belső részét. A vérnyomásra is jótékony hatással van.

Lapozz a folytatáshoz!


4. Felpörgeti a testben elraktározódott zsírok elégetését

Az antiociánok, azaz a vörös színért felelős antioxidánsok elősegítik a zsírégetést. Egy vizsgálat kimutatta, hogy akik antiociánnal növelt, magas zsírtartalmú diétát folytattak, azoknak a körében 24%-al kevesebb súlygyarapodást észleltek, mint abban a csoportéban, ahol csak szimplán magas zsírtartalommal rendelkező ételeket fogyasztottak.

5. Csökkenti a magas vérnyomást

Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően az eper jótékony hatással van a magas vérnyomásra is. A kálium csökkenti az artériák merevségét, így könnyítve meg a véráramlást.

6. Javítja a látást

Magas antioxidánstartalmának köszönhetően segít a különböző szemproblémák megelőzésében. Az eperben lévő kálium segít a szemnyomás csökkentésében is.

7. Hatékony gyulladáscsökkentő

Vedd fel a harcot  gyulladás ellen eperrel! Magas C-vitamin és antioxidánstartalmának köszönhetően 14 %-al kisebb a valószínűsége a gyulladásoknak a szervezetben azoknál, akik hetente fél kilogramm epret fogyasztottak.

Ne feledd, most szezonális és elérhető áron kapható ez az ízletes gyümölcs, mindenképp érdemes a diétádba illeszteni akár turmix formájában is!