MEDICINA

Mit egyél, ha el­ka­pott az influ­enza? Így gyó­gyul­hatsz meg gyor­san

Az influ­enza vírus né­hány óra alatt le­dönti az em­bert, és a szo­ká­sos nát­hás tü­ne­tek mellé ko­mo­lyabb pa­na­sza­ink is le­het­nek. Ilyen­kor a fo­lya­dék és a kí­mélő ét­ke­zés sokat segít abban, hogy a szer­ve­zet gyor­sab­ban le­győzze a be­teg­sé­get.
  • Szerző: ripost

A mostani influenza járvány tünete a magas láz, a hidegrázás, az izomfájdalom és a fejfájás. Sajnos nem 2-3 napig, hanem akár két hétig is eltarthat a lábadozás. Tehát nagyon komolyan kell venni az influenzás megbetegedést, és otthon ágyban, párnák között kell gyógyulni: mondta a Ripostnak Palásthy Katalin belgyógyász-háziorvosaki néhány jó tanácsot is adott.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagyon fontos az étrend.

Készíts, frissen facsart ivóleveket almából, narancsból, citromból, céklából. Valódi immunerősítő a zöld turmix spenótból, sóskából, mángoldból.Rengeteg C-vitamint tartalmaz a savanyú káposzta, ebből is fontos ilyenkor többet enni.

Ha nagyon fáj a torkod, érdemes egy kis hagymasalátát készíteni, kevés sóval és pici ecettel, vagy fél citrom levével. A hagyma köztudottan gyulladáscsökkentő. Az ebéded legyen inkább sok zöldség, mint hús és tejtermékekből is csak a sovány kefirt, joghurtot, sajtot válaszd. Nem kell terhelni a szervezetedet nehéz ételekkel. Készíts gyógynövények forrázatával teát, amibe kevés méz és citrom is jöhet, és ezt kortyolgasd egész nap.

Szedjél vitaminokat!

Ilyenkor a legfontosabb a C- és D-vitamin. Mindkettő küzd a vírusok ellen és erősíti az immunrendszert.

C-vitaminra naponta szüksége van a szervezetünknek. Egy átlagos napon elég 100-200 mg, ám járványok idején nem árt felturbózni szervezetünket és ilyenkor ajánlott 1000 mg-os tablettát szedni. Azt eddig is tudtuk, hogy a D-vitaminnak szerepe van a csontok egészséges fejlődésében, a fogak megóvásában, de a legújabb kutatások immunrendszer-erősítő szerepéről is beszámoltak. A háziorvos D-vitaminból napi 600 nemzetközi egységet (NE) ajánl, ami 15 mg-nak felel meg, ám influenzajárvány idején emelni kell az adagot. Ilyenkor napi 1000-2000 NE D-vitamin segíti a megelőzést és a gyógyulást.

A legfontosabb tanács pedig, hogy mindenképpen maradj otthon, hogy ne fertőzd a környezeted!

Ezt vedd komolyan, mert a lábon kihordott influenzának súlyos szövődményei lehetnek! Igyál sok folyadékot, gyógyteát és aludj sokat. Az alvás a legjobb orvosság, mert segíti a felépülést. És ha már megkaptad a betegséget, vonulj külön szobába, hogy ne fertőzd meg a családtagokat. A szájmaszkviselése, a fertőtlenítő kézmosás rengeteget segíthet abban, hogy ne terjedjen át mindenkire a vírusos fertőzés.