MEDICINA

Kiderült, miért alszunk rosszabbul télen

Legszívesebben bevonulnál egy barlangba, mint a mackó és aludnál, mégis alvászavarral küzdesz télen? Ötletek, hogy kiegyensúlyozottan pihenhess ebben az évszakban is.

Megfigyelted már, hogy télen sokszor rosszabbul, vagy nehezebben alszol el? Nem véletlen. Bár az alvásigény megnövekszik, és az ember fáradtabbnak, letörtebbnek tűnik, mégis rendszeresen számolhatod a bárányokat gondolatban, mielőtt álomba szenderülnél. Mi ennek az oka és mit tehetsz? Íme néhány ötlet.

1. Télen kevesebb a napos órák száma, emiatt  a szervezetünk kevesebb melatonint termel, ez a hormon pedig többek között az alvás és ébrenlét ciklusát szabályozza. Ez a változás vezethet a szezonális zavarhoz, de akár téli depresszióhoz is. Ha teheted, menj ki a szabadba, amikor süt a nap, és tölts kint időt, de legalább az erkélyre ülj ki kis időre, jól bebugyolálva és rétegesen felöltözve. Ha irodában dolgozol, ebédidőben 20 percet sétálj, az is segíthet.

2. Folyamatosan álmosság, fáradtságérzés van télen rajtad? Nem az a jó megoldás, ha szunyókálsz egyet ebéd után. Az is előfordulhat,hogy reggel alig tudsz felkelni. Figyelj oda a szokásos alvási rendre, ne engedd, hogy teljesen elhatalmasodjon rajtad a téli lustaság. Legyen rendszeres üteme a napjaidnak. Ne rendezz az ágyikóban filmmaratonokat! Igen jó érzés, de ha túlzásba viszed, felborulnak a mindennapjaid.

3. Nem vagy elég motivált? A kevés napsütés bizony befolyásolhatja a hangulatodat. Minden nap 30 perc aktív mozgás és garantáltan jobban alszol majd.

4. Figyelj oda az étkezésre, mert télen a több szénhidrátot tartalmazó, hizlaló ételeket kívánjuk inkább. Az emésztés rendszerének felborulása is problémát okozhat az alvásban. Figyelj oda az egészséges étkezésre.

5. A lakásban lévő hőmérséklet is befolyásolhatja az alvással kapcsolatos problémákat. Amennyiben nem megfelelő és egyenlő az otthonod minden területén a hőmérséklet, és esetleg a páratartalom sem, akkor bizony elképzelhető, hogy ezért ébredsz fel éjszaka, vagy alszol el későn. Igyekezz megtalálni az optimális hőmérsékletet.

És ezeket olvastad már?