FAZÉK

Ke­nyér nél­kül is tö­ké­le­tes a ko­vá­szos uborka, itt a leg­jobb re­cept

Nem sze­re­ted a ko­vi­ubi te­te­jén meg­pu­hult ke­nye­ret? Eset­leg liszt­ér­zé­keny vagy, de ked­ve­led ezt a sa­va­nyú­sá­got? Mu­tat­juk a re­cep­tet!

Bár beköszöntött a szeptember, még nincs késő kovászos uborkátkészíteni. Az uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. 26-28 fokon akár 3 nap alatt finom, zamatos koviubit készíthetsz. Íme egy recept, amihez segítségül hívtuk a szőlőlevelet, viszont kenyeret nem raktunk bele.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 5 literes üveg
  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 7-9 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 liter víz
  • 3 evőkanál só
  • 8-10 szőlőlevél

Így készítsd el:

1. Mosd meg az uborkát, a burgonyát, a szőlőlevelet és a kaprot.

2. Az uborka végeit vágd le, majd hosszába 4 helyen vágd be mélyen, de ne szeleted fel. Így könnyebben átjárja az uborkát a fűszeres lé.

3. A burgonyát vágd fel nagyjából 6 részre.

4. Rakj a tiszta 5 literes üvegbe alulra néhány szőlőlevelet, majd tedd rá a krumplit. Utána pakold rá a kaprot,  az uborkát. A fokhagymadarabkákat dugdosd az uborkák közé, a tetejére rakj még szőlőlevelet.

5. Keverj össze 2 liter langyos vizet 3 evőkanál sóval, forrald fel, ha egy picit lehűlt, öntsd az üvegbe.

Eközben a címlapon

6. Takard le egy kistányérral. Így hagyd állni, ha lehet, a lakás legmelegebb pontján, vagy a teraszon a napsütésben.

7. Három nap múlva fogyaszthatod. Hűtőben tárolhatod.

Tipp:

Tormaszárat, szőlőkacsot is tehetsz bele.

Jó étvágyat!