BOZÓT

Gyurcsány és Dobrev Klára üzlettársának kiadatását követeli Bulgária. Megvesztegetett politikusok a hírhedt VIP-listán

Bulgária néhány napja hivatalosan is kérte a Belgrádban horogra akadt tolvaj bankár, Gyurcsány és Gyurcsányné üzlettárásnak kiadatását. Az Interpol által körözött bûnöző strómanjait, az úgynevezett "öszvéreket" a hétvégén tartóztatták le Szófiában.
  • Szerző: Ripost

Bulgária a sikeres Interpol-körözés nyomán követeli Szerbiától Gyurcsány és Dobrev Klára üzlettársának  azonnali letartóztatását és mielőbbi kiadatását.

A szófiai bűnüldöző szervek néhány napja hivatalosan is kérték a Belgrádban horogra akadt bűnöző cégtárs mielőbbi Bulgáriába szállítását. A hétvégén Szófiában már sikerült letartóztatni Gyurcsányék üzlettársának strómanjait - bolgár nyelven az „öszvéreket” -, akik kisebb cégeken keresztül próbálták tisztára mosni a lopott pénzt.

Gyurcsányék bűnöző cégtársát évek óta körözte az Interpol, nemrég Belgrádban bukkantak a nyomára, kiderült, hogy Szerbiában bujkál. Cvetan Vassilevet, akinek közös cége van a DK-elnökkel és feleségével, 600 milliárd forintot érő euró ellopásával vádolják.

 

 

A pénz jelentős részét politikusok és maffiózók között osztották szét egy azóta is rejtegetett VIP-lista alapján.

A bolgár Corpbank kifosztása óta folyik a találgatás, hogy a magyar politikusok, a Gyurcsány család neve is szerepel-e ezen a bizonyos VIP- listán, vagyis jutott-e a lopott pénzből a közös vállalkozásnak vagy személy szerint nekik, netán a DK-nak is.

Nemrég derült ki, hogy Gyurcsányék üzlettársa Bulgária után Svájcba, majd a nemzetközi, legmagasabb fokozatú vörös Interpol-körözés ellenére Szerbiába szökött. Itt érte utol a nemzetközi rendőrség.

Cvetan Vassilevet Bulgária egyik legnagyobb bankjának a kifosztása miatt körözik évek óta. A pénzt egy éjszaka zsákokban vitték ki a bankból, a készpénznek nyoma veszett.

Már 18 ember ellen emeltek vádat. 17-en már a szófiai bíróság előtt vannak, de Gyurcsányék üzlettársa a bankrablási ügy fő vádlottja, Cvetan Vassilev meglépett a felelősségre vonás elől. Miután az Interpol a közelmúltban Belgrádban a nyomára akadt, Bulgária azonnal kérte a kiadatását.

Túl az ellopott milliárdokon Bulgáriában is az a kérdés, mint Magyarországon. Szerepelnek-e politikusnevek a Belgrádban elfogott bankár VIP-listáján a megvesztegetettek között? Működnek-e politikai pártok a bankrablásból származó milliárdokból? Gyurcsányné Dobrev Klára bár először harsányan tagadni próbált,  végül  bevallotta, hogy férjével együtt jól ismeri és üzleti kapcsolatban állt a tolvaj bankárral.

Ma már csak azt tagadja, hogy személyes jó barátnője lenne a körözött bűnöző felesége, a szintén legmagasabb fokozatú Interpol-körözés alatt álló Antoenatta Vassileva. Az ő körözési papírján ennyi áll: money laundring, azaz pénzmosás.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?