MEDICINA

Fi­gyelj, így ja­vít­hatsz azon­nal a han­gu­la­to­don!

Rossz ked­ved van? Mu­ta­tunk né­hány trük­köt, hogy pár perc alatt jobb le­gyen, leg­alább egy ki­csit.

Rendelj kaját!

Amikor stresszesek vagyunk, további stresszt okoz, ha el kell dönteni, mi legyen a vacsora. Egy kísérletben azoknak az embereknek, akiknek kikészítették a vacsora hozzávalóit, még a vérnyomásuk is alacsonyabb lett, annyi stresszt dobtak le hirtelen magukról, amikor megszűnt a döntési kényszer. Épp ezért elég abban dönteni, mit rendelj (lehetőleg valami egészségeset) és máris lekerül a válladról a teher.

Nézz egy szép tájat – vagy legalább a fényképét!

Régóta tudjuk, hogy ha kimegyünk a szabadba, jobb kedvünk lesz. Ám egy új kutatás szerint a fényképek is ugyanígy hatnak, különösen, ha valamilyen látványos tájat, például egy hegyláncot, vagy egy híresen szép naplementét nézünk.

Tornázz tévézés közben!

A sport kiváló stresszűző, de ha közben valamilyen kellemes figyelemelterelésről is gondoskodsz, az megsokszorozza a hatását. Ez olyan, mint a fagyi: magában is finom, de tejszínhabbal és öntettel még finomabb. Vagyis nyugodtan nézheted a kedvenc szappanoperádat torna közben.

A forró tea illatától azonnal megnyugszol (Fotó: Pinterest)
A forró tea illatától azonnal megnyugszol (Fotó: Pinterest)
Teázz!

Az élet egyszerű örömei tényleg hatnak: egy csésze tea például azonnal jobb kedvre derít. Aki rendszeresen teázik, annak akár 41 százalékkal is kisebb lehet az esélye a depresszióra, mint azoknak, akik nem isznak teát – erről nagy valószínűséggel a teában levő antioxidánsok gondoskodnak.

Tedd azt, amiben a legjobb vagy!

Ilyenkor jót tesz a sikerélmény, ezt pedig a leggyorsabban azzal érheted el, ha valami olyasmit csinálsz, amiben igazán jó vagy. Kezdd ilyen feladattal a munkanapot, és máris nagyobb lesz a lendületed a többihez.

Írd le a fontos dolgokat!

Írd le, mi mindennel vagy elégedett az életedben, és mi az, amin jó lenne változtatni. Kutatások igazolják, hogy ha valami olyasmire fókuszálsz, aminek komoly jelentősége van az életedben, akkor azonnal javul a kedélyállapotod.

Eközben a címlapon

Már öt perc tánc is segít (Fotó: Pinterest)
Már öt perc tánc is segít (Fotó: Pinterest)
Táncolj!

Mindössze öt  percnyi tánc is képes kirángatni a rosszkedv csapdájából, és megszüntetni a rád nehezedő ólmos fáradtságot. Ha végképp nincs hozzá energiád, jó, ha tudod, hogy a zenehallgatásnak ugyanilyen a hatása.

Teremts kapcsolatot!

Az ember elképesztően társas faj, épp ezért az emberi kapcsolatok a legmélyebb rosszkedvből is kiutat jelenthetnek. A legjobb persze a személyes beszélgetés egy jóbaráttal, de a virtuális kapcsolattartás is segíthet, sőt, végső esetben egy idegennel folytatott netes beszélgetés is megfelelhet.

Képzeld el az ideális önmagadat!

Gondold át, milyen lennél, ha semmi nem akadályozna, és figyeld, ahogyan máris szárnyalni kezd a hangulatod. Ha ugyanis a pozitív tulajdonságaidra koncentrálsz, az elvonja a figyelmedet a negatív gondolatokról. A kép, amit magad előtt látsz, legyen minél élesebb, és részletesebb!

Gondolkodj gyorsan!

Fogj meg egy könyvet vagy egy újságot, és olvass el belőle pár oldalt minél gyorsabban. A kutatások szerint a gyorsolvasásnak ugyanolyan fiziológiai stresszoldó hatása van, mint a sportnak – és elég, ha három percig csinálod!