MEDICINA

Ez hi­he­tet­len, így ta­gad­hatsz le könnye­dén 20 évet a ko­rod­ból

Sze­ret­nél leg­alább 20 évet le­ta­gadni? Min­den esz­kö­zöd meg­van hozzá. Na jó, egy kis ön­fe­gye­lemre szük­ség lesz, de na­gyon meg­éri!

Egy amerikai kutatás szerint, aki rendszeresen sportol, annak a szíve és izmai a valós koránál akár 30 évvel is fiatalabbak lehetnek. A vizsgálatban részt vevő nyugdíjasok izmai például majdnem ugyanolyanok voltak, mint az egészséges 25 évesek izmai.

Az Indiana állambeli Ball State University kutatói 28, 70 éven felüli önkéntest vizsgáltak, akik a 70-es évek óta rendszeresen edzenek. Arra voltak kíváncsiak, hogyan csökkentheti a rendszeres sport az öregedés káros hatását. Az eredmény szerint a rendszeres testmozgás átlagosan 30 évet vehet le a tényleges korunkból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A vizsgálat résztvevői nem profi sportolók voltak, hanem olyanok, akik a 70-es években a sportolás divatjának terjedésével, hobbiszinten kezdtek bele a testmozgásba. A kutatók a közösségi média segítségével találtak rá 28 olyan emberre, akik az elmúlt 50 évben folyamatosan tartották magukat a rendszeres edzéshez.Két másik csoportba is toboroztak önkénteseket: az inaktív hetveneseket, és az egészséges 20 éveseket is vizsgálták. A résztvevők aerob kapacitását mérték fel, valamint az izmaik enzimjeit és hajszálereit vizsgálták, ezek a mutatók ugyanis jól jellemzik az izmok egészségét.

Érdekes módon, a rendszeresen sportoló hetvenesek izmai hasonlóak voltak a húszévesekéhez.

Sokkal több enzimet és hajszáleret tartalmaztak, mint a nem mozgó hetvenesek izmai. Az aerob kapacitásuk ugyanakkor enyhén csökkent a fiatalokéhoz képest, de még mindig 40 százalékkal jobb eredményeket produkáltak, mint az ülő életmódot folytató hetvenesek. Az országos adatok összehasonlításakor pedig kiderült, hogy az aktív nyugdíjasok a szív- és érrendszer egészsége terén felveszik a versenyt a 30 évvel fiatalabbakkal.

Ha tehát le akarsz tagadni a korodból, nem kell mást tenned, mint rendszeresen sportolni – abbahagyni viszont nem szabad!