MEDICINA

Csí­pésre leg­jobb a ba­nán­héj és a pet­re­zse­lyem

Nyá­ron szinte el­ke­rül­he­tet­len, hogy va­la­mi­lyen sajgó csí­pés­sel ne gaz­da­god­jon az ember. Ilyen­kor ne ess két­ségbe: ha nincs nálad va­la­mi­lyen gyógy­szer­tári ke­nőcs, vess be egy-két régi, de el­fe­le­dett házi prak­ti­kát.

A legveszélyesebb fullánkosok!

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

Szörnyű, ha darázs vagy méh támadja meg az embert. Ilyenkor fontos, hogy a csípést azonnal mossuk le ecetes, vagy citromos lével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ezután, ha akad otthon szódabikarbónánk, keverjük össze egy kis vízzel.

Az így kapott paszta enyhítheti a méhek mérgét, és csökkenti a pokoli fájdalmat.

Elég a szúnyogokból

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A vérszívók csípésére kiváló orvosság a banánhéj. Egyszerűen csak pucoljuk meg a gyümölcsöt, és héját szorítsuk a duzzanatra. Ha nyáron nem tartunk otthon banánt, krumpli biztosan akad a kamrában; vágjuk karikára, tegyük a csípés helyére, mert remekül hűsíti a viszkető bőrt.

A légy is okozhat fájdalmat

A bögöly egy közepes méretű légy, ami nedves területeken él. Csípése fájdalmas duzzanatot okoz, amire legjobb, ha azonnal egy kettévágott vöröshagymát szorítunk.A hagyma leve nemcsak nyugtatja a bőrt, hanem fertőtleníti is a sebet.

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

A hangya is lehet gonosz

A hangyák nemcsak égető csípésük miatt veszélyesek, hanem mert ezek a rovarok több betegséget is hordoznak. A csípést mindenképpen fertőtlenítsük le almaecettel, és a még nagyobb biztonság kedvéért akár frissen zúzott petrezselyemlevéllel is borogathatjuk.

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

A hálóból leselkedő

A pók önvédelemből csíp, szerencsére nagyon kevés pókfajta veszélyes az emberre.

Eközben a címlapon
A fájdalmat leginkább hideg vízzel, sőt jégkockával enyhíthetjük.

Itt is fontos a fertőtlenítés, amihez vöröshagymát vagy almaecetet használhatunk, és hogy a seb szépen gyógyuljon, vásároljunk a patikában körömvirág-kenőcsöt.

Áttetsző tengeri szörnyek ellen

Medúza szinte minden tengerben akad. Csípése nagyon fáj, éget, és mérgező is lehet, ezért ha nagyon nagy felületet érint, forduljunk orvoshoz.A tenger mellett élő népek népi gyógyászata szerint – bármilyen furán is hangzik – az a legjobb, ha a csípést friss vizelettel kezeljük.

Allergia - Egyetlen csípés is halálos lehet!

Ha valakinek már volt rovarcsípés-allergiája, a következő támadáskor nagy eséllyel alakulnak ki súlyosabb tünetek. Segíthet a kalcium pezsgőtabletta, ami 15 perc alatt szívódik fel.Nehézkes légzés, vagy szédülés, ájulás, remegés, hidegrázás esetén hívjunk mentőt, vagy forduljunk orvoshoz, ha a seb nagyon fáj, a csípés helye elfertőződött, gennyesedik.

Manapság mindenre van már kütyü

Így hát miért pont a viszketés enyhítésére ne lenne segítség? A szerkezet a csípés után pár perces hőkezeléssel semlegesíti a viszketést előidéző fehérjéket.