KÜLFÖLD

Az úz­völ­gyi tá­ma­dás után most szó­lalt meg a román mi­nisz­ter­el­nök

A román kor­mány saj­tó­iro­dája sze­rint eddig is fi­gye­lem­mel kí­sérte a mi­nisz­ter­el­nök az úz­völ­gyi tör­té­né­se­ket, most köz­le­ményt adott ki az ügy­ben.

Mint ahogy azt a is megírta csütörtökön súlyos atrocitás történt Erdélyben, románok támadtak magyarokra Úzvölgyében,a katonai temetőnél. Erőszakkal elfoglalták a temetőt és felszentelték a román emlékművet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Azért nem foglaltam eddig nyilvánosan állást az ügyben, mert nem akartam hozzájárulni a helyzet elfajulásához"- így indokolta, hogy eddig hallgatott.

Állítása szerint most azon dolgoznak, hogy a román és a magyar félnek  is megfelelő megoldást találjanak az úzvölgyi katonatemető ügyére.

A román állampolgárok, magyarok és románok is megoldást, konkrét javaslatokat várnak tőlünk, nem nyilatkozatokat. Az egymás ellen való uszításuk elfogadhatatlan” –mondta a román miniszterelnök.

Viorica Dancila azt javasolta, hogy az úzvölgyi katonatemető a védelmi minisztérium fennhatósága alá kerüljön.

Ő úgy gondolja, hogy több nemzet katonái nyugszanak ott és azt ki kell domborítani, hangsúlyozni.

Eközben a címlapon

A székelyek szerint azonban a temetőben nem nyugszik román katona, azaz a miniszterelnöki javaslat nem biztos, hogy elfogadható.

A román állampolgárok, a magyarok és a románok is megoldást, konkrét javaslatokat várnak tőlünk, nem nyilatkozatokat. Az egymás ellen való uszításuk elfogadhatatlan” – érvelt a miniszterelnök. - a Maszol.ro portálról