MEDICINA

Anafi­la­xiás sok­kot ka­pott a nő: Na­gyon durva, mi vál­totta ki a ro­ha­mot

Az eset azért kü­lö­nö­sen hát­bor­zon­gató, mert bár­me­lyik há­zi­asszonnyal elő­for­dul­hatna. Hi­szen egy tel­je­sen ár­tal­mat­lan­nak tűnő szo­kás­ról van szó, ami ennek a nőnek majd­nem az éle­tébe ke­rült...
címkék:

Szörnyű dolog történt egy 43 éves japán nővel: egy teljesen átlagos palacsintától ugyanis olyan allergiás sokkot kapott, hogy kórházba kellett szállítani. Néhány falat után zihálni kezdett, kiütések jelentek meg a bőrén, és nem kapott levegőt. Kiderült, hogy a palacsinta olyan lisztből készült, amit évekig nyitott zacskóval tárolt a pincében, és ez majdnem az életébe került…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kórházban alapos kivizsgálás után kiderült, hogy a nőnek súlyos porallergiája van; és a helytelenül tárolt lisztben annyi poratka tanyázott, hogy kiváltották nála a halálos allergiás reakciót. Ugyanis ha nem érkezik ki időben a mentő, elvesztette volna az életét. A nő később elmondta az orvosoknak, hogy már palacsintasütés közben is érezte, hogy nem stimmel valami: folyt az orra, tüsszögött, de egyáltalán nem gyanakodott a lisztre. Aztán, amikor leült enni a család, megtörtént a baj, és hamar kiderült, hogy a palacsinta okozta a vesztét...

Amikor az orvosok megvizsgálták a lisztet, több, mint 4500 poratkát találtak benne grammonként. Ritka esetekben, ha valaki megeszi a poratkákat, súlyos anafilaxiás sokkot kaphat, ahogyan a neve elhallgatását kérő japán nő. Egyúttal az eset arra is fényt derített, hogy egyáltalán nem mindegy, meddig, és főképpen: hol tároljuk a lisztet…

Forrás: Daily Mail

címkék: