kulcsár edina
Egyszerûen és finoman elkészíteni a kukoricát könnyû, mégis kevesen tudják, mi a titok.
A titok egyszerű: gyorsan kell megfőzni és nem szabad sokáig hagyni a forrásban lévő vízben!
Kiválasztás: Persze nem mindegy az alapanyag sem. Figyelj arra, hogy a kukorica friss legyen, a héja világos zöld és szorosan simuljon a csőhöz. A szemek sorokban sűrűn egymás mellett legyenek, a teteje tejszerű legyen.
Előkészítés: Csak főzés előtt húzd le a csuhét, majd tisztítsd meg teljesen a csövet. A kukoricahajtól tökéletesen egy papírtörlő segítségével szabadíthatod meg.
Főzés: Akkora fazékba tegyél hideg vizet, amiben kényelmesen elférnek a csövek.
Soha ne sózd főzés közben!
Ha felforrt a víz, tedd bele a kukoricákat és várd meg, hogy újra felforrjon. Ez kb. 3-4 perc. Miután újraforrt a víz, vedd ki a kukoricát, mert most főtt tökéletesre!
Kukoricát főzni olyan művészet, mint tökéletes tojást készíteni!
Ha csak 1-2 percig forralod, a szemek ropogósak és frissek maradnak. Ha 3-10 percig, akkor egyre lágyabbak lesznek.
Ha túlfőzöd, hamar kiszárad!
Indiai változat szerint a csövet csuhéstul teszik a felforrt vízbe, majd elzárják a fazék alatt a vizet. Csak tálalás előtt szedik le a héjat. Így a csuhé tartja az ízeket (vitaminokat, ásványi anyagokat).
Az elkészült kukoricát vajjal sóval, borssal tálald!
Ha csak 1-2 cső főtt kukoricára lenne szükséged, és nem akarsz bajlódni fazékkal, vízforralással, használhatod a mikrót is. Hagyd a kukoricát a csuhéban, tedd a mikróba és 4-6 perc alatt, magas fokozaton főzd meg.
Ha grilleztek, ki ne hagyd a kukoricát az étlapról! Grillezve a kukorica egész különleges gasztronómiai élmény! Annyira húzd le a csuhét, hogy be tudd olajozni, majd rendezd vissza a csőre és így süsd meg!
Isteni lesz, ha sütőben készíted. Szabadítsd meg a csuhétól, vajazd meg a csöveket és tekerd alufóliába. 25-30 perc múlva már évezheted is a zamatos ízeket! Levest is készíthetsz belőle.