MEDICINA

Meg­hök­kentő fáj­da­lom­csil­la­pí­tók

Gyors se­gít­ségre vágysz, de nem akarsz fel­tét­le­nül gyógy­szert be­venni? Most fi­gyelj, ezek­ről az éte­lek­ről nem is gon­dol­nád, hogy ké­pe­sek el­űzni a fáj­dal­ma­dat.

Fejgörcsre mazsola

( Fotó: 123rf.com)
( Fotó: 123rf.com)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fejfájás esetén a legtöbben csak bekapunk egy pirulát, hogy enyhítsük a kínjainkat. Pedig a tabletták helyett tarthatnánk a zsebünkben mazsolát is. Az aszalt szőlőben található szalicilsav ugyanis remekül enyhíti a fájdalmakat. Ha hasogatni kezd a fejünk, csak majszoljunk el néhány szem mazsolát. Szalicilsav található még a málnában, a cseresznyében, a narancsban, a brokkoliban és a spenótban is.

Fogfájásra szegfűszeg

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

A fogfájás enyhítésére az egyik jól bevált módszer, ha egy szem szegfűszeget veszünk a szánkba és a nyelvünkkel enyhén odanyomjuk a hasogató részhez. De illóolaj formájában is kapható ez a fájdalomcsillapító hatású fűszernövény, mellyel bedörzsölhetjük ínyünket. A szegfűszeg olaját egyébként fertőtlenítésre is használhatjuk, vagyis rendszeres öblítéssel a fogínygyulladást és szuvasodást is elkerülhetjük vele.

Fülfájásra hagyma

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

A fülfájást gyakran gyulladás okozza, ennek csökkentésére legjobb a hagymapakolás. Egy fej hagymát aprítsunk fel apró darabokra és tekerjük be egy gézdarabba oly módon, hogy egy hengert kapjunk. Melegítsük meg a hagymát két forró fedő között és helyezzük a fülünk köré. Rögzíthetjük sállal, vagy sapkával. Érdemes gyapjúból készült sapkát, sálat választani, mely egyben melegen is tartja a pakolást.

Eközben a címlapon
Gyerekeknél jobb a kamilla, mert az erős hagymaszagot nem igazán kedvelik a kicsik.

Sajgó ízületre zselatin

Ízületi fájdalmak enyhítésére az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás az étkezési zselatin. Egy deciliter vízhez adjunk két teáskanállal belőle és melegítsük forrásig. Ha langyosra hűlt, kenjük fel a még folyós zselatint a fájó testrészünkre és hagyjuk rajta legalább 45 percig. Látni fogjuk, hogy szinte az egész mennyiséget felszívja a bőrünk. A maradék hártyás réteget húzzuk le. Érdemes kúraszerűen, legalább nyolc hétig alkalmazni ezt a módszert, hogy hosszútávra is megoldást jelentsen.

Derékfájásra kamilla

(Fotó: Thinkstock)
(Fotó: Thinkstock)

A derékfájást tanácsosabb és nem lehetetlen megelőzni. Helyes testtartással, rendszeres mozgással minimálisra csökkenthetjük az esélyét. Ha mégis elkezd sajogni a derekunk, használjunk rá forró kamillás borogatást. Egy marék kamillavirágot forrázzunk le és hagyjuk állni 10 percig. Merítsünk a tába egy pamut anyagot, majd csavarjuk ki. A nedves textilt burkoljuk a derekunkra, majd fedjük be egy száraz törölközővel, vagy gyapjúsállal. Melegítőpalackkal melegen tarthatjuk a pakolást.