POLITIK

Uniós biztos: Az illegális bevándorlás mindenkinek rossz

Kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – nyilatkozta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós.

Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában. A látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában.

Várhelyi Olivér (Forrás: wikipedia)

Várhelyi úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt. Az uniós biztos elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani. Egyetértettek abban, hogy ez a helyzet veszélyt jelent Tunéziának is, mert az ország biztonságát alááshatja azoknak a bűnözői csoportoknak a tevékenysége, amelyek szervezik a migránsok mozgását.

A poliotikus arról is beszélt, hogy az EU a térség stabilizálásában érdekelt, ennek eszköze pedig a gazdasági együttműködés. Az unió az új többéves költségvetés ideje alatt készen áll egy átfogó gazdaságfejlesztési terv kidolgozására, hogy Tunézia helyben tudja tartani a fiatalokat – mutatott rá. Hozzátette: munkahelyeket, növekedést akarnak Tunéziában, ebben szeretnének segíteni az országnak.

Várhelyi Olivér jelezte: a tervek szerint ellátogat Marokkóba, Algériába és Egyiptomba is, mert ezek az országok nagyon fontos partnerei az EU-nak. Az együttműködés csak akkor lehet hatékony, ha kölcsönösen tekintettel vannak egymás érdekeire – közölte.

Kitért arra: a mostani Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal, együtt akarják kialakítani az üzeneteket, ezért is kísérték el útjára az olasz miniszterek. Az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a tagállamokkal, mert sem az intézmények, sem az országok nem tudják egyedül kezelni a helyzetet, csak az összefogás vezethet eredményre. Az uniós biztos úgy látja, azért is szükséges az együttműködés, mert az illegális migráció rossz Európának, a tagállamoknak és a Földközi-tenger térségében lévő országoknak is. Az együttműködésben pedig a határvédelmen és a visszafogadások felgyorsításán túl a gazdasági perspektíva nyújtása a leghatékonyabb eszköz – mondta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?