POLITIK

További szigorú korlátozásokat vezetett be Franciaország!

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Franciaországban bezárnak a szabadtéri piacok, illetve szigorodik a sportolási célból engedélyezett kijárás, de nem lesz teljes karantén a koronavírus-járvány miatt – közölte hétfő este Edouard Philippe miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fertőzés terjedése megfékezésének érdekében március 17-én életbe lépett korlátozások „még néhány hétig” el fognak tartani.

„Úgy döntöttünk, hogy bezárjuk a szabadtéri piacokat” – mondta a kormányfő a TF1 kereskedelmi televízióban, rámutatva, ettől függetlenül helyi szinteken lehetnek kivételek. Az erről szóló rendeletet kedden írja alá, amelyben szigorodni fognak a kijárási korlátozások szabályai is.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek munkahelyükre, ahogyan bevásárolni és orvoshoz is, valamint kutyát sétáltatni, egyénileg sportolni is engedélyezett, ugyanakkor nem csoportosulhatnak.

Miután a hatóságok megítélése szerint a nagyvárosban lakók a sportolási célból engedélyezett kijárással az utóbbi napokban visszaéltek, keddtől csak a lakhelytől számított egykilométeres körzetben engedélyezett a futás vagy a séta, maximum egy órára, naponta egyszer, kizárólag egyedül.

A kijárás előtt kitöltendő nyomtatványon ezentúl nemcsak azt kell feltüntetnie mindenkinek, hogy milyen célból hagyja el az otthonát, hanem azt is, hogy hány órakor indult el. „Sok honfitársunk szeretne úgy élni, mint régen, normális időkben, de ez nem holnap lesz” – fogalmazott Edouard Philippe, hozzátéve, hogy a mozgáskorlátozás „még néhány hétig eltarthat”.

A miniszterelnök ugyanakkor kizárta, hogy általános kijárási tilalmat hirdetnének ki az ország területén. Miközben a kormányzat hétfőn szakemberekkel konzultált a hónap végén lejáró kijárási korlátozások meghosszabbításának szükségességéről, az államtanács vasárnapi állásfoglalásban kizárta a „teljes karantén” lehetőségét, aláhúzva, az alkotmánysértő lenne.

címkék:
És ezeket olvastad már?