Létrehozva: 2020.01.26.

Segítséget kért a svéd rendőrfőkapitány

Katonai alakulatok bevetésének lehetőségét kérte az úgynevezett szürke zónákban, ahol már „a béke és a háború határmezsgyéjén” tapasztalható állapotok uralkodnak.

Felgyorsult az őshonos svédek elvándorlása az országból, ami főleg a romló közbiztonsági helyzetnek, valamint az egyre több bevándorlónak köszönhető.

Svédországban immár a hétköznapok részévé váló, nagyrészt migránsok által elkövetett robbantásos merényletek. Az év végén egy éjszaka leforgása alatt, csak Stockholmban, három robbantásra került sor. Ekkor – többszöri próbálkozás után – egy szír ortodox keresztény templomot is fel akartak robbantani a vélhetően muszlim migráns támadók, de szerencsére nem jártak sikerrel.

Az egyik robbantásra a főváros Vaxholm nevű elővárosában, a másikra közvetlenül Stockholm belvárosában, a harmadikra pedig egy szír (vagy asszír) keresztények lakta negyedben került sor.

Svédország nagyobb városaiban egyre gyakoribbak a fegyveres konfliktusok és bombamerényletek a drogpiacot korábban uraló és a migrációs válság kirobbanása óta alakult újabb migránsbandák között, Malmöben van olyan negyed, ahová az arab származású rendőr sem mer egyedül bemenni, mert már ő sem tud szót érteni a saját szabályaik szerint élő bevándorlókkal. Az országban tavaly év eleje óta már több mint 130 merényletet hajtottak végre.

A rendvédelmi jogszabályok módosítását kérte a svéd kormánytól Anders Thornberg, Svédország rendőrfőkapitánya. Thornberg szerint a Svéd Fegyveres Erők országon belüli bevethetőségét könnyítő jogszabálymódosítások célja, hogy a rendőrség és a hadsereg közösen legyen képes kezelni a bűnügyi helyzetet az úgynevezett szürke zónákban, ahol már „a béke és a háború határmezsgyéjén” tapasztalható állapotok uralkodnak.

Anders Thornberg rendőrfőnök szerint a rendőrségnek és a terrorellenes rendvédelmi szervnek, a Säpo-nek nagyobb mozgástérre lenne szüksége a fegyveres erőktől segítséget kérni, hogy képesek legyenek kezelni a „rendkívüli helyzeteket”, hogy „megelőzhessenek szabotázsakciókat, kibertámadásokat és infrastruktúra elleni támadásokat”.

„Nagyon fontos lenne, hogy a kormány gyorsan cselekedjen ebben a nemzetbiztonságot is érintő kérdésben, nem tehetjük kispadra a problémát”, jelentette ki Pal Jonsson, a parlament védelmi bizottságának Mérsékelt párti elnöke, aki szerint új biztonsági politikai helyzetbe került az ország, szükség van rá, hogy a rendőrség koordinálhassa a járőrözésre, megfigyelési feladatokra melléjük rendelt katonai erőket, ne csak egyes konkrét esetekben kérhessen nehézkes bürokratikus úton segítséget a hadseregtől.

A Svédországba érkező bevándorlók felét kiutasítják az országból.

Az utóbbi időben sok törvényt szigorítottak már Svédországban, komoly szűrésen esnek át a bevándorlók is. Vannak köztük terrorizmussal összefüggésbe hozhatók, 2018-ban a 190 ezer “megszűrt” emberből 20 ezret emiatt utasítottak el.

Svédországba sok ember érkezik Szíriából, Irakból, jönnek Afganisztánból, Eritreából. A bevándorlók a nagyvárosokba mennek, Malmö, Göteborg például már lényegében megtelt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett