POLITIK

Röszkénél szervezett, szándékos provokáció történt

A hatóságok felkészültek a fokozódó migrációs nyomásra a déli határszakaszon, hogy mindenképpen garantálják a magyar állampolgárok és a magyar határok biztonságát – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület zárt ülése után újságíróknak.
  • Szerző: Ripost

Kósa Lajos ismertette: a zárt ülésen a Belügyminisztériumtól, továbbá az érintett szervezetektől és szolgálatoktól kértek tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt január 28-án a röszkei határátkelőnél, amikor 50-60 ember erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni, illetve mire lehet számítani a déli határszakaszon.

Mivel zárt ülést tartottak – tette hozzá – sok részletről nem beszélhet, azt ugyanakkor elmondta, hogy a rendőrség és a határon szolgálatot teljesítők helytálltak, meg tudták akadályozni a csoport bejutását az ország területére.

Egyértelműen kiderült, hogy a jövőben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerősítéséhez szükséges intézkedéseket.

Az is világosan látható volt, hogy szervezett akcióról volt szó, szándékos provokáció történt, melynek vélhetően az lett volna az üzenete, hogy Magyarországon keresztül be lehet jutni a schengeni térségbe – közölte Kósa Lajos. A déli határon azért is tapasztalható fokozottabb nyomás, mert a horvát társszervek rendkívül határozottan lépnek fel az illegális migránsokkal szemben, és így kevésbé próbálkoznak azzal, hogy Horvátországon keresztül jussanak az Európai Unió más országaiba.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a bizottsági ülésen egyértelműen kiderült, hogy a jövőben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerősítéséhez szükséges intézkedéseket.

A politikus arról is beszélt, hogy az európai országokban komoly hálózat szerveződött az illegális határátlépések segítésére. A hálózat mindenekelőtt olyan emberekből áll, akik korábban migránsként érkeztek európai országokba, majd legális státuszt szereztek. Ez is jelzi, milyen biztonsági kockázatot jelent, ha a Közel- és a Távol-Keletről, Afrikából migránsok ellenőrzés nélkül Európába jutnak – mondta.

Az illegális migráció szervezése ma már nagyobb bevételt jelent a szervezett bűnözésnek, mint a kábítószer-kereskedelem. Bizonyos országokban, a jobb élet reményében útnak indulóknak, szinte utazási irodaként kínálják a szolgáltatásokat, azt, hogy kit hogyan, milyen közlekedési eszközzel vagy éppen hamis útlevéllel tudnak eljuttatni az Európai Unióba.

A déli határszakasszal kapcsolatban pedig azt mondta: az elmúlt másfél hónapban tapasztalható migrációs nyomást jól példázza, hogy embercsempészéssel összefüggésben idén januártól eddig négyszer annyi őrizetbe vétel történt a rendőrség adatai szerint, mint az előző év hasonló időszakában.

És ezeket olvastad már?