POLITIK

Nem lesz holland mentőakció ISIS harcosok kedvéért

Véglegesen eldőlt, hogy a holland kormány nem kockáztat holland állampolgárságú ISIS harcosok kimentésének érdekében.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A holland kormány nem kívánja kimenteni és hazaszállítani az ISIS kötelékében Szíriában harcolt, majd ott fogságba esett állampolgárait – jelentette ki Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi és védelmi miniszter a holland kormány legutóbbi ülése előtt. Az ellenzék ahogy tavaly ősszel is a holland hadsereg különleges egysége, a Royal Marechaussee bevetését szorgalmazta a szíriai hadifogolytáborokban őrzött mintegy 150 holland dzsihádista kimentésére, a kormány azonban ismételten nemet mondott.

Folyamatosan egyeztetünk az EU-s partnereinkkel, de nem fogunk mentőegységeket küldeni egy teljesen bizonytalan, zavarodott régióba a megmentésükre” – szögezte le a védelmi miniszter. „Az egykor az ISIS-ben harcolt holland állampolgárok hazaszállítása közvetlen fenyegetést jelent az ország és a régió biztonságára”, tette hozzá Grapperhaus. A miniszter azt is elmondta, hogy a hatóságok felkészültek az illegálisan hazaszökni próbáló volt dzsihádisták fogadására, akiknek „az útlevele már lejárt, így legálisan nem léphetnek be az országba”.

Stef Blok holland külügyminiszter szeptemberben, az ENSZ New York-i közgyűlésén hangsúlyozta: országa „nem fogja hagyni, hogy az ISIS tagjai megússzák az elkövetett atrocitások miatti felelősségre vonást”. A nyilvántartások szerint mintegy 300 holland állampolgár lépett be az Iszlám Állam soraiba, közülük 90-en meghaltak, hatvan ember pedig hazatérhetett Hollandiába.

Mindeközben zajlik az a per, amelyik úgy kezdődött, hogy két ügyvéd felszólította a belga államot, hogy egy sérült terroristát, három ISIS-özvegyet és tíz gyermeket mielőbb szállítsák Szíriából Belgiumba, vagy egy biztonságos helyre a régióban. Miután kérésüket megtagadták napi több mint 100 ezer euró kártérítést követelnek a belga államtól.

Három szíriai ISIS-harcos nőről (Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde és Sabah Hammani), Adel Mezroui terrorista férfiról és tíz gyermekükről van szó, utóbbiak 7 és 6 hónaposak. A nők és a gyermekek a szíriai Al-Hol menekülttáborban tartózkodnak.

Az ügyvédek közzétették a gyermekekről készült orvosi jelentéseket is, amelyek szerint súlyosan alultápláltak és krónikus hasmenésük van. Az egyik gyermek jobb karját amputálták. Az ügyvédek napi 7500 euró „kényszerítő bírságot”, kötbért kérnek személyenként. Ez a 14 ember esetében napi 105 000 eurót jelent, azaz napi több, mint 3 millió forintot jelent.

Hova lett az Iszlám Állam?

Tavaly március 23-án az Iszlám Állam önjelölt kalifátusát nemzetközi erők megsemmisítették. A terrorszervezet fénykorában egy nagyjából Ausztria méretű részt hasított ki Irak és Szíria területéből és egy középkort idéző saria-törvény uralta „államot” hozott létre. Nem titkolt célja volt, hogy káoszba taszítsa a világot, elhozva a szentiratok szerinti apokalipszist. Bár az USA által vezetett nemzetközi koalíció győzelmet aratott a katonai terrorszervezet felett, a győzelmüket beárnyékolja a tény, hogy az eddig látható ellenség ezután lappangva él majd tovább. Az Iszlám Állam egy terrorszervezetből nőtte ki magát „kalifátussá” és most, hogy területe megszűnt, szétszórva a világban terrorszervezetként él tovább és erőt gyűjt, hogy ismét támadást indítson a nyugat ellen.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?